ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Republica Moldova are puține șanse să se integreze în Uniunea Europeana fără a rezolva conflictul transnistrean, susține vicepremierul responsabil pentru reintegrare de la Chișinău, Gheorghe Bălan.


Vicepremierul responsabil pentru reintegrarea Republicii Moldova, Gheorghe Bălan, susține, într-un interviu pentru Radio Chișinau, că Bruxelles nu va mai accepta o situație similară celei din Cipru, țară care a aderat la Uniunea Europeană, dar se confruntă cu un conflict secesionist.

Pentru reglementarea diferendului transnistrean, cea mai bună soluție este ca malul drept al Nistrului să se dezvolte și să devină atractiv pentru populația din regiunea transnistreană - susține vicepremierul.

"Sigur, putem spera, putem încerca, dar noi trebuie să fim cu temele de acasă făcute. În primul rând, trebuie să ne transformăm pe interior. Malul drept al râului Nistru trebuie să devină unul atractiv. În cazul dat va fi destul de greu să fie menținută această zonă izolată, regiunea transnistreană, lumea însăși va dori reintegrarea", a afirmat Ghieorghe Bălan.

În privința procesulului de reglementare a conflictului transnistrean oficialul a specificat că, în ultimele săptămâni, au fost relansate grupurile sectoriale de lucru și discuțiile dintre reprezentanții politici de la Chișinău și Tiraspol.

În luna aprilie urmează ca reprezentanții părților implicate în procesul de reglementare în formatul 5+2 să întreprindă vizite la Chișinău și Tiraspol pentru a încerca o relansare a negocierilor. Vicepremierul Bălan a menționat că autoritățile de la Chișinău își doresc inițierea discuțiilor despre statutul regiunii transnistrene și aspectele politice de reglementare. Tiraspolul însă încearcă să deraieze discuțiile pe subiecte minore.