ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un ofițer de poliție sud-coreean anchetat în legătură cu busculada de Halloween de luna trecută din Seul a fost găsit mort, au anunțat vineri autoritățile, potrivit dailymail. 

În noaptea de 29 octombrie, în cartierul Itaewon din capitală, în urma busculadei au murit peste 150 de persoane și au fost puse întrebări cu privire la reacția poliției. Identificat doar cu numele de familie Jeong, ofițerul în vârstă de 55 de ani a fost găsit mort în locuința sa din Seul, a declarat un oficial de la Agenția Națională de Poliție pentru agenția de presă AFP. Jeong, un ofițer de informații, lucra pentru secția de poliție care supraveghea Itaewon, o zonă de divertisment din capitală unde s-a desfășurat tragicul eveniment.

Biroul său - secția de poliție Yongsan - este una dintre țintele unei anchete majore privind dezastrul, inclusiv eforturile de control al mulțimii, care au fost ratate. Jeong a fost acuzat că a ordonat distrugerea unui raport al serviciilor de informații - care avertizase asupra unui potențial accident de Halloween în Itaewon - printre alte infracțiuni, a raportat agenția de știri Yonhap.  Parlamentarii au criticat presupusa eliminare a documentelor în cadrul unei sesiuni parlamentare de luni și au cerut arestarea și pedepsirea celor responsabili. În timp ce națiunea a deplâns moartea a 156 de persoane, poliția s-a confruntat cu critici acerbe din partea publicului și cu o examinare amănunțită a modului în care a gestionat această tragedie. 

Anchetatorii au efectuat anterior un raid la secția de poliție Yongsan - la o zi după ce agenția națională a recunoscut că poliția din Seul nu a acționat timp de câteva ore, în ciuda faptului că a primit cel puțin 11 apeluri de urgență de la pietoni care avertizau cu privire la o mulțime în creștere de petrecăreți de Halloween pe o alee îngustă din apropierea hotelului Hamilton.

Transcrierile apelurilor de urgență, făcute publice la începutul acestei luni de poliție, au arătat că linia lor de urgență a primit rapoartele privind aglomerația periculoasă cu aproape patru ore înainte ca dezastrul să se producă, dar se pare că nu au luat măsuri.

Cele 156 de persoane care au murit în aglomerație erau în principal femei tinere, inclusiv o mână de adolescente și peste două duzini de străini. În urma ciocnirii au fost rănite 187 de persoane, 33 dintre acestea fiind în stare gravă. Cel puțin 26 de cetățeni din 14 țări se numără printre morți.

Cel puțin 100.000 de persoane se adunaseră în zonă pentru a sărbători primul Halloween post-pandemic, dar nici autoritățile locale, nici poliția nu planificaseră măsuri pentru o mulțime atât de mare pe străzile înguste ale cartierului. O mână de oficiali de rang înalt, inclusiv șeful poliției, primarul din Seul și ministrul de interne, au prezentat scuze publice săptămâna trecută, recunoscând că nu au reușit să prevină dezastrul fatal. Un control adecvat al mulțimii și al traficului de către autorități ar fi putut preveni sau cel puțin reduce valul de petrecăreți de Halloween pe străduțe, au declarat experții.  Mii de oameni s-au adunat la Seul la un priveghi la lumina lumânărilor în weekend pentru a plânge victimele, furia publică crescând în legătură cu modul în care guvernul a gestionat situația.

Luni, președintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, și-a cerut scuze pentru busculadă.

„Nu îndrăznesc să mă compar cu părinții care și-au pierdut fiii și fiicele, dar, în calitate de președinte care ar trebui să protejeze viața și siguranța oamenilor, am inima frântă”, a declarat el în timpul unei reuniuni pentru revizuirea normelor de siguranță.

„Îmi pare rău și îmi cer scuze față de familiile îndoliate care suferă o tragedie de nedescris, precum și față de oamenii care împărtășesc durerea și tristețea.”

Inițial, Yoon a atribuit gestionarea defectuoasă a situației de către autorități unor deficiențe în gestionarea mulțimii și în reglementările de siguranță din țară.  Cu toate acestea, după publicarea transcrierilor convorbirilor telefonice, el a reproșat dur poliției și și-a cerut scuze victimelor și publicului larg. În cadrul reuniunii de luni privind siguranța, el a promis să revizuiască sistemul național de gestionare a siguranței, să efectueze o anchetă amănunțită și să îi tragă la răspundere pe cei responsabili de eșecuri.

„În special, este nevoie de o reformă amplă în activitatea poliției, care este esențială pentru pregătirea pentru pericol și prevenirea accidentelor, pentru a proteja siguranța oamenilor” a declarat Yoon.

Comisarul general al poliției naționale, Yoon Hee-keun, a declarat luni în parlament că au fost trimiși mai mulți ofițeri decât în comparație cu anii de dinainte de COVID-19, iar cei 137 ar fi fost suficienți pentru a gestiona mulțimile de o amploare similară în general, dar autoritățile nu se puteau aștepta ca oamenii să fie concentrați pe alei. Parlamentarii opoziției cer demiterea șefului poliției și a ministrului de interne. Yoon a respins astfel de apeluri.

Sâmbătă, în întreaga țară au avut loc priveghiuri cu lumânări și mitinguri pentru victime. Mii de oameni s-au adunat în centrul Seulului la o veghe cu lumânări organizată de un grup civic legat de principalul partid de opoziție din Coreea de Sud, mulți dintre ei având pancarte pe care scria: „Demisia, Yoon Suk-yeol".

„Cred că voi trăi cu neliniștea că într-o zi aș putea suferi și eu un astfel de accident”, a declarat participantul Yoo Da-eun, în vârstă de 23 de ani.

„De fapt, chiar și atunci când veneam aici, eram îngrijorată că se va întâmpla ceva din cauza mulțimii mari.”

Organizatorii - care au organizat, de asemenea, mitinguri antiguvernamentale înainte de dezastru - au declarat că vor organiza manifestații similare în alte orașe, inclusiv în Busan și Gwangju.

În Itaewon, la o ieșire de metrou de lângă aleea din centrul aglomerației de Halloween, era o mare de omagii florale albe și de bilețele.

Pe unul dintre ele scria: „Îmi voi aminti de tine pentru totdeauna". Cei în doliu au lăsat, de asemenea, ciocolată, bere, soju - o băutură alcoolică coreeană - și lapte cu căpșuni.