ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Țările de Jos au suspendat vineri temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele sub 60 de ani, după decesul unei femei care fusese vaccinată cu acest ser, a transmis agenția națională de presă ANP care citează Ministerul olandez al Sănătății. Potrivit acestuia, decizia a fost luată în urma noilor rapoarte ale agenției de monitorizare a medicamentelor Lareb și a discuțiilor cu autoritățile sanitare, relatează Știri pe Surse.

Lareb, care urmărește efectele secundare ale medicamentelor, a declarat în prima parte a zilei vineri că a primit cinci rapoarte de tromboză extinsă cu număr scăzut de trombocite după vaccinările cu serul produs de AstraZeneca, inclusiv la o femeie care a murit. Agenția a spus că reacțiile adverse au survenit la 7 până la 10 zile după vaccinare.

„Sunt femei între 25 și 65 de ani. Trei paciente au prezentat embolii pulmonare extinse. Una a murit și una a avut, de asemenea, o hemoragie cerebrală”, a detaliat Lareb.

Aproximativ 400.000 de persoane au fost vaccinate cu AstraZeneca în Țările de Jos în perioada respectivă, iar rapoartele „par comparabile cu alte rapoarte din Europa”, a spus Lareb. Iar asta, în contextul în care acum două săptămâni 13 țări membre U.E. au suspendat parțial sau total administrarea vaccinului de la AstraZeneca, în urma raportării a numeroase reacții adverse grave.

În Olanda, aproximativ 10.000 de programări pentru vaccinări urmează să fie anulate în urma deciziei de suspendare a utilizării vaccinului.

Și Germania a oprit săptămâna aceasta vaccinarea cu AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta sub 60 de ani.

AstraZeneca a transmis că lucrează cu autoritățile olandeze pentru a răspunde semnrlor de întrebatr privind utilizarea vaccinului său împotriva COVID-19, repetând mecanic clișeul că beneficiile vaccinării „depășesc în mod semnificativ riscurile la toate grupele de vârstă adultă”. Femeile din Olanda care au dezvoltat tromboze, embolii pulmonare și hemoragii cerebrale au testat pe pielea lor aceste „beneficii”. Pentru ele nu mai contează dacă alții s-au simțit bine în timp ce ele plăteau prețul.