În fiecare an circa 100.000 de olandezi abandonează religia creștină. Mai mult, populația olandeză își pierde într-un ritm accelerat interesul pentru biserică. Așa reiese din cel mai recent studiu realizat în Țara  Lalelor. Și în care parohiile sunt folosite atât pentru activități religioase, cât și pentru găzduirea de concerte, festivități și expoziții culturale. Cu numărul creștinilor în cădere liberă și cu pierderea influenței și popularității Bisericii, Olanda este țara în care, în fiecare săptămână, o biserică își închide porțile.


„Tineretul, în ansamblul său, merge mai puțin la biserică, dar cei cu adevărat credincioși sunt mai motivați și mai fideli. Educația religioasă a devenit mai deschisă, alegerea este lăsată chiar în mâinile copiilor'„, explică sociologul olandez Joep de Hart, autor al unui raport intitulat ''Creștinii în Olanda'', conform Agerpres.

Dacă în anul 2002 circa 43% dintre olandezi se declarau membri ai unei comunități religioase - catolică, ortodoxă sau protestantă -, în anul 2016 acest procent a scăzut la aproximativ 31%.

Trei pătrimi dintre olandezi afirmă că sensul vieții lor nu are nicio legătură sau are una foarte redusă cu perspectiva religioasă, în timp ce două treimi dintre ei asigură că nu au deloc sau foarte puțină încredere în instituțiile religioase.

Secularizarea este un fenomen observat de decenii în Olanda. Administrațiile locale și bisericile au declarat 2008 drept ''Anul Patrimoniului Religios'', pentru a găsi cu ajutorul unui plan denumit ''Credință în viitor'' o soluție pentru lăcașurile de cult închise și părăsite în fiecare an și a evita demolarea lor.


Guvernul olandez a acceptat să dea cultelor religioase un ajutor de 30 de milioane de euro pentru patrimoniul lăcașurilor de cult, dar bisericile s-au orientat și către alte activități sociale, găzduind cabinete medicale, cluburi, săli de expoziții și chiar săli de concerte, activități care nu împiedică desfășurarea slujbelor de duminică, ele desfășurându-se în celelalte zile ale săptămânii. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews