ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul olandez intenționează să cumpere și să închidă până la 3 000 de ferme din apropierea zonelor sensibile din punct de vedere ecologic pentru a respecta normele UE privind conservarea naturii, conform telegraph.

Țările de Jos încearcă să reducă poluarea cu azot și va trece la achiziții obligatorii dacă nu vor fi suficiente ferme care să accepte oferta în mod voluntar. 

Agricultorilor li se va oferi  „mult peste" valoarea fermei, potrivit planului guvernamental care vizează închiderea a 2 000-3 000 de ferme sau a altor întreprinderi poluante majore.

Versiuni anterioare ale planului, care au făcut obiectul unor scurgeri de informații, indicau o cifră de 120% din valoarea fermei, dar această cifră nu a fost încă confirmată de miniștri. 

„Nu există nicio ofertă mai bună care să vină", a declarat vineri Christianne van der Wal, în fața parlamentarilor. Ea a declarat că achizițiile obligatorii vor fi făcute cu „durere în suflet", dacă va fi necesar. 

Biodiversitatea este amenințată

Țările de Jos trebuie să își reducă emisiile pentru a se conforma normelor de conservare ale UE, iar agricultura este responsabilă pentru aproape jumătate din azotul emis în această mândră națiune agricolă. 

Agenția olandeză de mediu a avertizat că speciile native dispar mai repede în Olanda decât în restul Europei și că biodiversitatea este amenințată.  Însă noul plan pare să reaprindă tensiunile cu fermierii în ceea ce privește reducerea azotului. 

În ultimii trei ani, fermierii olandezi au organizat proteste în masă, au dat foc la baloți de fân, au aruncat gunoi de grajd pe autostrăzi și au pichetat casele miniștrilor. 

În 2019, o hotărâre a Consiliului de Stat olandez a consemnat că orice nouă activitate care emite azot, inclusiv agricultura și construcțiile, are nevoie de o autorizație.

Acest lucru a împiedicat extinderea fermelor de produse lactate, de porci și de păsări de curte, care sunt surse majore de azot provenit din amoniacul din gunoiul de grajd amestecat cu urină. Acesta poate fi dăunător pentru natură atunci când se varsă în râuri și în mare. 

Lunile  trecute, o „armată” de mii de tractoare a ieșit pe șosele în semn de protest și a provocat cea mai gravă oră de vârf din istoria Olandei, cu blocaje pe o distanță de 700 de kilometri în momentul de vârf. 
 
 
 
 
Fermierii se tem că planul de reducere a emisiilor până în 2030 îi va costa mijloacele lor de trai, se opun oricăror achiziții obligatorii și susțin că agricultura este vizată în mod nedrept, în timp ce alte sectoare, cum ar fi aviația, nu sunt vizate. 

Restricții fără perspectivă

Grupul de lobby al fermierilor LTO Nederland a declarat că încrederea în guvern „a fost foarte scăzută de mult timp". Acesta a acuzat guvernul că a elaborat „restricții fără perspectivă".

Sjaak van der Tak, președintele LTO, a declarat: „Bineînțeles că este pozitiv faptul că se promite o schemă bună de oprire voluntară. Dar pentru cei care rămân în țară, care sunt în centrul atenției noastre, vor fi impuse multe restricții suplimentare".

Agractie, o altă organizație a fermierilor, a declarat că schema de încetare voluntară a activității este binevenită, dar nu trebuie aplicată cu amenințarea de expropriere. 

Miniștrii vor decide dacă suficiente ferme s-au prezentat voluntar pentru a fi închise. Ei spun că planul va ajuta la refacerea biodiversității, construcțiile ar putea fi reluate, iar fermele care nu au autorizații corespunzătoare pentru azot ar putea fi legalizate. 

De asemenea, aceștia analizează posibilitatea de a impozita în cele din urmă emisiile de azot pentru a încuraja practicile mai durabile, potrivit site-ului Dutch News. 

Cabinetul olandez dorește, de asemenea, să elaboreze un plan pe termen lung pentru viitorul agriculturii împreună cu fermierii, grupurile de mediu și autoritățile locale. 

Programul de răscumpărare voluntară a fost „singura modalitate de a crea în sfârșit oportunități pentru construcția de locuințe, pentru construcția de noi infrastructuri și pentru proiecte care să facă Olanda mai sustenabilă în cel mai scurt timp posibil", a declarat Ingrid Thijssen, președintele VNO-NCW, o federație a angajatorilor din Olanda. 

Luna trecută, Agenția de evaluare din Olanda a declarat că alte programe de răscumpărare din ultimii 25 de ani nu au reușit să reducă substanțial numărul de bovine.