ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primul episod din noul sezon Gări de poveste (video mai sus), difuzat vineri, 21 octombrie, la TVR1 a câștigat aproape 50.000 de mii de vizualizări online în doar trei zile pentru că subiectul, din câte se pare, devine extrem de actual, după ce s-a aflat dintr-un reportaj CBS NEWSArmata SUA a trimis în Europa, ba chiar în România, Divizia 101 aeropurtată, pentru prima dată în aproape 80 de ani, pe fondul creșterii tensiunii dintre Rusia și alianța militară NATO.

În prima parte a emisiunii realizată de Rafael Udriște puteți urmări povestea celui mai frumos parc din România - Parcul Romanescu din Craiova, construit la începutul secolului 19, după planurile arhitectului francez Eduard Redont, cu o colectă publică a craiovenilor, ridicat pe domeniile donate de familia Bibescu.

În partea a doua, realizatorul TVR merge la Pielești, Dolj, pentru a rememora ziua în care un anonim șef de gara, sfidând orice autoritate, a oprit trenul NATO care transporta armament spre Serbia, respectiv în Kosovo, provincia sârbă ocupată de extremiștii musulmani albanezi cu concursul forțelor NATO (ulterior KFOR). Florin Pătrăchioui povestește azi cum a spus NU trecerii trenului prin gara sa pentru că a ales să respecte legile țării indiferent de orice consecință. Șeful de gară de la Pielești a fost decorat de sârbi și a devenit personaj de film (California dreamin' / Nesfârșit, de Cristian Nemescu) pe care actorul Armand Assante a vrut să-l cunoască personal.

Filmul realizat de tânărul regizor Cristian Nemescu (născut în 1979) a fost mult aclamat și premiat pe plan internațional, innclusiv la Cannes, după premiera sa din iunie 2007. Cristian Nemescu nu a mai apucat să se bucure de premiul de la Cannes pentru că el a fost ucis de un cetățean britanic de origine pakistaneză, Ali Imran, care a intrat în taxiul în care regizorul de 27 de ani se afla împreună cu sunetistul său, Andrei Toncu (28 de ani), pe Podul Eroilor din București, cu o viteză de 120 de kilometri la oră, la bordul unui SUV Porsche Cayenne, în august 2006, pe când lucra la finalizarea filmului. În accident a murit și șoferul taxiului. Ucigașul a primit șase ani de închisoare deși susținea, ca și alte caractere, că a circulat cu viteza legală.

O secvență VIDEO din filmul regretatului Cristian Nemescu, mai jos: