ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a anunțat că joi a fost definitivată lista categoriilor pentru pacienții care vor urma să primească a patra doză, potrivit Antena3.

Amintim că, specialiști din Administrația pentru Alimente și Medicamente a SUA (FDA) au votat pentru a refuza a treia doză de rapel a vaccinului cu ARNm al Pfizer pentru publicul larg invocând lipsa unor date suficiente privind siguranța la grupele de vârstă mai tinere, adăugând, de asemenea, și afecțiunile grave care au fost înregistrate după vaccin, precum miocardita.

Iată ce a declarat Gheorghiță, șeful CNCAV: 

„Astăzi am definitivat acele categorii de afecțiuni care vor avea recomandare de trei doze de la început. Sunt pacienții cu transplant, care sunt în curs de terapie imunosupresoare, pacienții oncologici, care au cancere în tratament imunosupresor sau cu cancere avansate, indiferent că au sau nu tratament pentru boala oncologică. O a treia categorrie este cea a persoanelor cu imunodeficiență dobândită, cu infecție HIV sau în stadiul de SIDA, mai sunt pacienții care pentru divese afecțiuni fac traamente care reduc răspunsul imun, tratamente cu cortizoni sau terapiile biologice, și mai este o ultimă categorrie a imunodeficiențelor congenitale, cele cu care ne naștem.

în această situație, persoana respectivă va avea o recomandare de la medicul specialist și se va prezenta la centrul de vaccinare și va primi o schemă cu trei doze: la momentul zero, la 3 săptămâni sau la o lună dacă vorbim de Pfizer sau Moderna, și la încă o lună indiferent de tipul de vaccin. (...) Este foarte probabil ca aceste categorii de persoane, care primesc de la început trei doze, să aibă și ele nevoie, ca restul populației, de un rapel, pentru că obiectivul celor trei doze inițiale este de a crește protecția inițială, nu neapărat de a păstra o protecție de durată. S-a observat că cei din aceste categorii după două doze de vaccin aveau un răspuns imun în anticorpi estimat la circa 40-50%, spre deosebire de celelalte categorii de persoane, unde aveam un răspuns de 80%.

Foarte probabil că după șase luni vor avea nevoie de această doză de rapel, care este considerată o doză 4”, a afirmat Valeriu Gheorghiță, la Digi24, citat de Mediafax și preluat de Antena3