ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Ontario a fost declarată stare de urgență după ce administrația Biden a îndemnat guvernul premierului Justin Trudeau să își folosească puterile federale pentru a pune capăt demonstrațiilor Convoiului Libertății care blochează principalele puncte de trecere a frontierei în semn de protest față de restricțiile COVID-19 ale Canadei, informează Daily Mail.

Premierul conservator al provinciei Ontario, Doug Ford, a declarat vineri stare de urgență pentru 42 de ore, amenințând cu confiscarea vehiculelor, amenzi de 100.000 de dolari canadieni (79.000 de dolari americani), pedepse cu închisoarea de până la un an și suspendarea licențelor comerciale, pentru a-i pedepsi pe protestatarii care nu se conformează ordinelor de dispersare. 
 
„Acesta este un moment crucial pentru națiunea noastră. Ochii întregii lumi sunt ațintiți asupra noastră acum, iar ceea ce văd nu este ceea ce suntem noi, nu este ceea ce reprezintă Canada”, a declarat Ford în cadrul unui briefing de presă. „Ca provincie, ca națiune, trebuie să tragem împreună o linie”. 
 
„Nu putem avea oameni care să ocupe orașe, să le țină ostatice, să țină ostatici milioane și milioane de oameni”, a spus el. În atenția ocupanților: vă rog, mergeți acasă”. VIDEO:
 
În urma anunțului lui Ford, au apărut mai multe relatări potrivit cărora forțe de poliție din toată Canada au sosit în Windsor, Ontario, înaintea unei posibile operațiuni de deblocare a podului Ambassador Bridge, care leagă Windsor de Detroit.  
 
Protestatari la baza Ambassador Bridge
 
Separat, primarul din Windsor a cerut vineri după-amiază un ordin judecătoresc prin care să încerce să deblocheze podul, în condițiile în care deficitul de piese de schimb provocat de protest a obligat General Motors, Ford, Toyota și Honda să închidă uzinele auto din SUA sau să elimine anumite ture de lucru. 
 
Sub efectul unei presiuni din ce în ce mai mari, protestatarii au spus că vor redeschide o singură bandă de intrare în Canada pe pod, ca dovadă de bună credință. Cu toate acestea, poliția din Windsor a declarat vineri după-amiază, într-un comunicat, că podul a rămas complet blocat, adăugând că „negocierile sunt în continuare în curs de desfășurare, în vederea unei rezolvări pașnice" a situației.

Între timp, demonstranții au încercuit parlamentul canadian din Ottawa, într-un „Marș al Ierihonului” organizat vineri, în cea de-a 15-a zi de proteste în capitala țării. „Am împlinit acum două săptămâni de asediu la Ottawa”, a declarat Ford. „Este o ocupație ilegală. Nu mai este doar un protest”.

 „Marșul Ierihonului”
 
Biden și Trudeau au discutat vineri, în cadrul unei întâlniri virtuale cu alți lideri NATO, despre situația din Ucraina, dar nu este clar dacă au vorbit și despre blocada de la granița dintre SUA și Canada.  

Casa Albă a declarat joi că secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, și secretarul pentru Transporturi, Pete Buttigieg, au vorbit cu omologii lor canadieni și i-au îndemnat să ajute la rezolvarea situației. Detaliile discuțiilor nu au fost disponibile imediat. 
 
Vineri, blocada care a oprit traficul pe Ambassador Bridge, care leagă Windsor - Ontario, de Detroit - Michigan, SUA, a ajuns la a cincea zi, împiedicând transportul de produse între cele două țări și amenințând cu oprirea producției la mai multe uzine auto din SUA.  
 
Ambassador Bridge rămâne blocat

Podul, care leagă Windsor (Ontario, Canada) de Detroit (Michigan, SUA), este cea mai aglomerată frontieră terestră internațională a Americii de Nord și, de obicei, transportă mărfuri în valoare de peste 327 de milioane de dolari pe zi, cu peste 8.000 de camioane, reprezentând 27% din cele aproximativ 400 de miliarde de dolari din schimburile comerciale anuale dintre Canada și SUA. 

Alte două puncte de trecere, unul între Alberta și Montana și altul între Manitoba și Dakota de Nord, sunt, de asemenea, blocate de protestatari.

Guvernatorul statului Michigan, Gretchen Whitmer, a calificat protestul drept o „blocadă ilegală”, care provoacă o „criză economică” în Michigan.  
 
VIDEO 1:

VIDEO 2: