ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Operele lui Brâncuși de la Târgu-Jiu au suportat în ultimii ani o serie de profanări.  După ce Poarta Sărutului s-a îngălbenit după ce a fost spălată cu furtunul cu jet de apă sub presiune, iar Coloana Infinitului a fost „curățată” cu mopul, prima revine din nou în prim-planul unui scandal.

Autoritățile locale au decis să amplaseze o stație meteo pe Poarta Sărutului, susținând că pentru asta au fost obținute toate avizele.  Artiștii plastici  sunt însă indignați, considerând  că astfel s-a mai facut un pas spre distrugerea operei lui Constantin Brâncuși.

Mai multe fotografii cu o stație meteo amplasată pe Poarta Sărutului din Târgu Jiu au fost postate de artistul plastic Dan Perjovschi pe pagina sa Facebook. Comentariile au fost nenumărate în urma imaginilor furnizate pe rețeaua de socializare, scrie igj.ro

Unul dintre mesaje îi aparține chiar restauratorului Dorin Dănilă, care în anul 2000 a primit premiul „Europa Noastră” pentru restaurarea Coloanei fără Sfârșit. Acesta spune că stația meteo putea fi amplasată și în apropierea monumentului: „Nu era necesar să fie cocoțată acolo. La câțiva metri distanță se putea monitoriza microclimatul. Este mult spectacol la Târgu Jiu și foarte puțină știință".

Și Florin Gabrea, un cunoscut actor, scriitor și artist plastic, a postat și el un mesaj: „Cred că este o banală, dar cretină giruietă. Vai de satul fără câini! Mai potrivit ar fi fost un cuibar de găini. Cine venea și se holba, cu adânci simțiri estetice, la «sărutul înlănțuit» se putea alege și cu un ou, ochi sau omletă. Cred că mai bună ar fi omleta, fiindcă ar fi consonantă cu ciulamaua socio-politică din România de azi".

Doru Strâmbulescu, directorul Centrului „Constantin Brâncuși", a spune că este vorba de o stație meteo care face parte dintr-un proiect de monitorizare de care se ocupă Institutul Național în Optoelectronică (INOE) și că, la final, cel mai probabil, va fi luat.