ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alexei Navalnîi, lider al opoziției ruse, a ajuns duminică seară din Germania în Rusia pentru prima dată de când a fost otrăvit, vara trecută. Avionul acestuia a fost redirecționat în ultima clipă de la aeroportul Vnukovo, unde era așteptat să aterizeze, pe Șeremetievo, în nordul Moscovei, au transmis încă de ieri seara agențiile de presă. La aterizare, Navalnîi a fost reținut de poliție, după cum autoritățile ruse anunțaseră deja că intenționează să-l aresteze.
 
Pe aeroportul Vnukovo, unde se știa că trebuia să ajungă, opozantul Kremlinului fusese așteptat de sute de manifestanți, informează Gazeta de Sud. Aceștia au avut surpriza să constate că avionul a fost deturnat către capitală și 53 dintre ei s-au trezit în dubele poliției. Un mod de operare deloc străin regimurilor din statele ex-sovietice și mai ales din fosta metropolă!
 
Navalnîi însuși a fost preluat de polițiști, după ce a ajuns la nou-trasata lui destinație, aeroportul Șeremetievo din nordul Moscovei. Asta nu l-a împiedicat să se declare optimist în fața presei - la urma urmei, dacă a supraviețuit unei tentative de asasinat, arestul preventiv nu-l mai poate intimida. „Sunt fericit că am ajuns, aceasta este cea mai bună zi a mea din ultimele cinci luni. Nu mi-e teamă”, a declarat el la sosirea pe aeroport, reiterând că este „nevinovat”.

Cu toate acestea, poliția rusă l-a reținut chiar la intrarea la controlul pașapoartelor, sub pretextul încălcării termenilor eliberării condiționate. Ulterior, serviciul rus al penitenciarelor (FSIN) a confirmat într-un comunicat că Navalnîi este arestat și va rămâne în custodia poliției până la audieri, care vor avea loc pe 29 ianuarie. O instanță din Moscova l-a plasat în arest până pe 15 februarie, anunță agenția TASS

Potrivit autorităților, Navalnîi fusese condamnat pe 30 decembrie 2014 la trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare și la plata unei amenzi de 500.000 de ruble (6.740 dolari) pentru „delapidare” și „spălare de bani”, stabilindu-i-se în plus o perioadă de probațiune de 5 ani, care a fost prelungită cu încă un an pe 4 august 2017. Cu toate acestea, blogger-ul se consideră persecutat din motive politice. 

Rearestarea acestuia a stârnit reacții internaționale de solidarizare cu soarta dizidentului rus. Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borell, a scris pe Twitter că le cere autorităților ruse să-i respecte drepturile lui Navalnîi și să îl pună imediat în libertate.

Și ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a scris duminică pe Twitter, fără mănuși și nici menajamente, că „reținerea liderului opoziției ruse Navalnîi la întoarcerea acestuia în Rusia după ce și-a revenit din otrăvirea cu Novichok este inacceptabilă. Reprimarea opoziției doar pentru că aceasta face opoziție este pur și simplu nedemocratică”.

Pe de altă parte, ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov, le-a cerut partenerilor occidentali să manifeste reținere față de situația liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi. Lavrov a subliniat că este vital ca Germania, Franța și Suedia să furnizeze rezultatele testelor care, potrivit lor, „denotă prezența unui anumit agent chimic, încă neidentificat”. Lavrov a menționat că Occidentul nu a prezentat dovezi în situația care îl implică pe Navalnîi, la fel cum nu le-a prezentat în cazul lui Alexander Litvinenko și a membrilor familiei Skripal. Cu toate acestea, indiferent de cine a fost otrăvit opozantul rus, în asemenea cazuri dovezile sunt greu de prezenat public.