ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 11.04/ 9:20 Două zboruri cu muncitori sezonieri pentru Germania sunt programate, sâmbătă, din Sibiu, spre Germania, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanții Prefecturii județului. Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Sibiu, Andreea Ștefan, în mod excepțional, Autoritatea Aeronautică Civilă Română a aprobat alte două zboruri de pe Aeroportul Internațional Sibiu, în cursul zilei de sâmbătă, conform Mediafax.

„Primul zbor este programat la ora 10.20, iar al doilea este programat la ora 18.00”, a spus Ștefan.

Două curse charter au plecat joi și alte două vineri, de pe Aeroportul din Sibiu, spre Dusseldorf, Baden Baden și Karlsruhe.
Mai multe aeronave vor pleca și de la Timișoara în perioada următoare pentru a transporta români în Germania.  Prima aeronavă care duce de la Timișoara muncitori români în Germania, va ajunge pe Aeroportul din Dusseldorf în jurul orei 18,00. Potrivit prefectului Liliana Oneț, pentru plecarea muncitorilor nu se așteaptă a fi întâmpinate problemele de la Cluj. Asta și pentru că, de la Timișoara sunt programate a pleca doar cinci curse, dispuse câte una în fiecare zi, în perioada următoare.

”Am avut deja o serie de discuții pe această temă. Nu ne așteptăm la problemele care au avut loc joi, la Cluj, de la Timișoara va pleca doar câte o aeronavă pe zi. Au fost luate toate măsurile necesare pentru a păstra distanțarea în aeroport și în afara acestuia. Vor fi prezenți în aeroport, înaintea îmbarcării medici de la DSP, jandarmi și de la Poliția Transporturi”, a declarat prefectul de Timiș pentru Evz.ro.
Primul avion care va transporta muncitori bănățeni spre Germania e programat să decoleze sâmbătă, 11 aprilie. Următoarele transporturi vor avea loc în zilele de 14, 16 și 26 aprilie, iar ultimul pe 5 mai

ACTUALIZARE 20:00 Celor aproximativ 540 de persoane care au venit în cursul zilei de vineri la Aeroportul Internațional Iași să se îmbarce în curse charter pentru a pleca la muncă în Germania li s-a permis să părăsească România în urma unei derogări, a informat directorul Aeroportului Internațional Iași, Cătălin Bulgariu, potrivit Agerpres.


„Am primit aprobare pentru trei curse care vor decola astăzi cu destinația Germania, ca urmare a ridicării suspendării zborurilor. Acum avem în proces de îmbarcare pasageri pentru o aeronavă care va zbura către Baden Baden, urmând ca la ora 16:00 să fie cursa de Nuremberg și la ora 18:00, cursa de Dusseldorf. Ne pare rău că pasagerii au fost nevoiți să se întoarcă spre case în această dimineață, dar a fost ca urmare a suspendării zborurilor ca urmare a aplicării ordonanței militare. Pentru că a fost dată derogare de la ordonanța militară pentru ziua de astăzi procesăm îmbarcarea pasagerilor cărora le urăm succes la muncă în Germania!”, a declarat presei directorul Aeroportului Internațional Iași, Cătălin Bulgariu.

 

ACTUALIZARE 12:24 Două zboruri charter cu aproximativ 350 de muncitori sezonieri cu destinația Germania ar fi trebuit să decoleze azi de pe Aeroportul Iași. Cele două curse au fost anulate, a anunțat directorul Aeroportului. Alte șase curse au fost anulate și la Cluj-Napoca.

Alte patru curse charter au fost anulate la Cluj-Napoca. Oamenii au fost organizați de jandarmi, pentru a nu mai exista probleme cum au fost cele de ieri, și așteaptă în continuare să plece la muncă în străinătate.

La Iași, cei aproximativ 350 de muncitori au fost îmbarcați în autocare și transportați acasă.

ȘTIREA INIȚIALĂ


În plină stare de urgență, după Cluj, a venit rândul Iașiului să adune pe aeroport sute de români, care vor pleca la muncă în străinătate. Peste 300 de oameni urmează să se îmbarce către Germania pentru a lucra ca muncitori sezonieri, în plină pandemie de coronavirus.
 
Două zboruri charter sunt programate să decoleze vineri de pe Aeroportul Iași, cu destinația Germania. Directorul Aeroportului Iași a afirmat că un autocar cu pasageri a sosit deja și a cerut prezența Jandarmeriei în zonă.
Puțini purtau măști de protecție sau mănuși, iar despre resepectarea măsurilor de distanțare socială, nici nu s-a pus problema
Două zboruri sunt programate vineri de pe Aeroportul Iași. Una dintre curse, programată la ora 13, are destinația Baden - Baden și este operată de Tui Fly. Celălalt zbor pleacă spre Nuremberg, la 13:30, fiind operat de Sunexpress, transmite News.ro.

Directorul aeroportului Iași, Cătălin Bulgariu, estimează că 350 de muncitori sezonieri vor pleca spre Germania. Un prim autocar a sosit deja la aeroport și a cerut prezența jandarmilor începând cu ora 9.Măsura a fost luată după ce aproape 2.000 de oameni s-au îmbulzit joi la Aeroportul Cluj-Napoca, în pofida măsurilor de distanțare socială impuse în contextul epidemiei de coronavirus.

„Am solicitat prezența echipajelor Jandarmeriei începând cu ora 9:00. Nu dețin date exacte cu privire la numărul celor care se vor îmbarca astăzi, dar estimez că vor fi 350 de persoane”, a precizat Bulgariu pentru sursa citată.
 
Prezența a peste 1.500 de muncitori sezonieri pe Aeroportul Cluj-Napoca, fără a respecta regulile privind distanțarea socială, a stârnit reacții vehemente din partea autorităților.
 
În urmă cu o săptămână, Administrația Prezidențială anunța că președintele Klaus Iohannis a discutat la telefon cu omologul german, Frank-Walter Steinmeier, context în care a încurajat o cooperare strânsă între autoritățile din cele două țări pentru combaterea efectelor negative asupra lucrătorilor români care activează în Germania. Iohannis s-a referit în special la muncitorii cu contracte temporare, respectiv asupra lucrătorilor detașați și sezonieri, a precizat Administrația Prezidențială.