ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Opt țări europene, printre care și România, au cerut UE să interzică diplomaților ruși să se deplaseze liber în interiorul blocului și să îi limiteze la țările în care sunt acreditați, într-o scrisoare adresată șefului politicii externe a UE, Josep Borrell, relatează Reuters, citat de Știripesurse.

"Libera circulație a titularilor de pașapoarte diplomatice și de serviciu rusești, acreditați într-un stat gazdă, facilitează activitățile maligne în întregul spațiu Schengen", se spune în scrisoarea datată 11 iunie și consultată de Reuters.

Miniștrii spun că serviciile de informații, propaganda "sau chiar pregătirea actelor de sabotaj reprezintă principala sarcină de lucru pentru un număr mare de "diplomați" ruși în UE" și, deși expulzările au fost importante, amenințarea a rămas.

"Credem că UE ar trebui să respecte cu strictețe principiul reciprocității și să limiteze circulația membrilor misiunilor diplomatice rusești și a membrilor familiilor acestora doar pe teritoriul unui stat în care sunt acreditați", arată cei opt miniștri de externe.

"Această măsură va reduce semnificativ spațiul operațional pentru agenții ruși", adaugă scrisoarea, care, precizează Reuters, a fost semnată de miniștrii din Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia și România.