Ieri am văzut un live transmis din Mall Vitan, „Love is Fun” (cam simplificat conceptul, după gustul meu). Se vorba despre educația copiilor iar psihologul Gaspar Gyorgy, cunoscut pentru conferințele de parenting, a avut-o ca invitată pe Oana Moraru, prezentată de el ca expertul nr.1 din România în educație. 

Bun, lucruri interesante, de popularizare, până când a picat o întrebarea legată de ora de religie. Unde m-au făcut praf.

Pe lângă amestecul de energii, chakre și alte concepte esoterice, m-a deranjat apelul la ideea că „o nouă revoluție tehnologică implică o nouă revoluție spirituală” iar „religia îndoctrinează prin ritual și condiționare”. Păi domnii mei ritual este și Sfânta Liturghie care adună creștinii în fiecare duminică de 2.000 de ani și ceva, și rugăciunea Tatăl Nostru spusă pentru binecuvântarea mesei în familie.

Gaspar sugerează în discuție că ora de religie ar fi de fapt de fapt o temă comună bullying-ului. Părerea mea este că agresiunea este exact inversă, subliminal se transmite mesajul că a participa la ora de religie confesională, a fi membru al Bisericii este nașpa, dar a fi conectat la nu-știu-ce energii spirituale anoste este „cool”. Ca teolog remarc fără echivoc faptul că cei doi influenceri propuneau de fapt new-age, o amestecătură ce s-ar dori religia viitorului, remodelare confortabilă a lui Dumnezeu livrată omului fără tradiție. Evident new-age nu are nicio legătură cu biserica lui Hristos, venirea Fiului lui Dumnezeu fiind una dintre ficțiunile religioase ale istoriei.

Ce să mai zic, că tot a fost vorba, cred că nu există revoluție spirituală decât în măsura în care îl întâlnim pe Dumnezeu iar acesta este același în istorie, nu trebuie să îl „reformulăm” noi. Am predat ore de religie și cred că este loc de mai bine în acest discurs dar totodată este cu mult folos pentru copii.

Cam asta este, atenție când mergem cu copilul la specialist. Sub conceptul de life-style se poate ascunde manipularea fină a conștiințelor noastre, asezonarea unor concepții cu care poate nu am fi de acord dacă ar fi prezentate frust, în nuditatea lor spirituală.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews