ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!Orange, Vodafone, Telekom, RCS&RDS și UPC, cei mai mari jucători de pe piața de comunicații din România, cu afaceri anuale cumulate de peste 4 miliarde de euro, și-au aliniat pentru prima oară în istorie punctele de vedere și au ieșit împreună, să atace printr-o singură voce, proiectul șoc de ordonanță de urgență prezentat marți seară de Ministerul Finanțelor Publice, prin care se creează condițiile ca taxarea companiilor de comunicații să crească puternic anul viitor, scrie businessmagazine.ro.

Pe lângă cei cinci grei ai pieței mesajul a fost asumat și de o altă Asociație, care grupează alte 65 de companii de comunicații, transformând acțiunea într-una fără precedent pentru industria locală. Consensul între cei 70 de operatori este unul important pe o piață în care operatorii sunt prinși într-o competiție dură pentru clienți și se află aproape întotdeauna aflați în poziții diametral opuse în marile teme privind reglementarea sau taxarea.
 
Prin mesajul comun companiile de telecom atacă în termeni duri propunerea de la Finanțe, subliniind și faptul că aceasta poate fi considerată o poziție a întregii industrii în condițiile de reprezentativitate menționate.
„Aceste taxe ar trebui să acopere doar valoarea costurilor administrative suportate de către Autoritatea de reglementare, respectiv valoarea drepturilor de utilizare a resurselor care se alocă. Adoptate în această formă, propunerile s-ar transforma într-o povară pentru întreaga industrie de telecomunicații din România și pentru toți utilizatorii de internet fix și mobil, telefonie fixă și mobilă și servicii de televiziune.

Noile măsuri ar urma să se aplice în mai puțin de 2 săptămâni, fără o consultare prealabilă și fără o analiză de impact la nivelul consumatorilor, operatorilor și al pieței, în ansamblu.
În plus, acest proiect de ordonanță de urgență ignoră multitudinea de alte taxe și contribuții pe care industria le datorează bugetului de stat. Dacă vor fi aplicate în forma propusă, aceste modificări vor genera un impact negativ major asupra activității operatorilor de telecomunicații. Întrucât comunicațiile electronice reprezintă un domeniu de bază al economiei, cu o contribuție importantă la activitatea celorlalte industrii, considerăm că efectul real al masurilor luate va fi amplificat în cascadă, pe termen scurt, mediu și lung.

În repetate ocazii, industria a susținut și a pledat pentru nevoia de predictibilitate și continuitate la nivelul politicii fiscale. Sectorul telecom are nevoie de un context stabil și predictibil pentru a putea continua să investească, să ofere servicii de calitate superioară la prețuri accesibile, să genereze locuri de muncă, să contribuie, prin taxele achitate ca angajator sau ca agent economic, la dezvoltarea economiei. Investițiile în telecomunicații, încurajate de un cadru favorabil, au propulsat acest sector printre primii 5 contributori la PIB, dar în contextul configurat de aceste propuneri, investițiile și dezvoltarea 5G sunt puse sub semnul întrebării.

În consecință, solicităm eliminarea din cuprinsul proiectului de Ordonanță de Urgență a prevederilor referitoare la sectorul telecomunicațiilor.”, se spune în comunicatul remis presei.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews