ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Bisericile rămân închise și după 15 iunie, iar premierul Ludovic Orban a vorbit, duminică seară, despre acest subiect sensibil. Șeful guvernului spune că a discutat pe această temă cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și cu alți lideri spirituali. Însă, a afirmat Orban, „această decizie trebuie luată cu precauție maximă”, pentru că „e necesar ca răspândirea virusului să fie la nivel minim”.
„Am discutat în zona religioasă cu Prefericitul Patriarh și cu alți lideri religioși. Le-am spus că vom deschide la un moment dat, că e important pentru oameni, dar această decizie trebuie luată cu precauție maximă și când extinderea virusului e foarte scăzut. La biserică e spațiu închis, în care oamenii stau aproape. Nu poți să te duci cu jandarmii să verifici dacă e respectată distanțarea fizică. E și o chestie de autoreglementare a Bisericii”, a spus premierul, la B1 Tv, citat de Mediafax.

,În ceea ce privește prelungirea stării de alertă, Orban a fost categoric. „Adoptăm Hotărârea de Guvern privind starea de alertă și toate actele privind starea de alertă. Dacă PSD nu votează, autoritățile rămân fără instrumentele necesare pentru a proteja viețile oamenilor. Decizia de a prelungi starea de alertă nu e una politică, ci științifică”, a spus premierul.

Șeful Executivului a subliniat că are „încredere în biserici că au putere de organizare”.

„Preoții nu pot să oficieze slujba cu masca pe figură. Cei care cântă în cor nu pot cânta cu masca pe figură. Dacă unul e bolnav, poate răspândi virusul. (...) Eu am încredere în biserici că au putere de organizare, dar există acest risc”, a mai spus Orban.
Mai multe restricții impuse de epidemia de coronavirus sunt eliminate începând de luni,15 iunie. Printre acestea se numără deschiderea mall-urilor, a piscinelor, a sălilor de sport, dar și mărirea numărului de persoane care participă la evenimente.
Documentul emis de Comitetul Național pentru Situații de Urgență prevedea și deschiderea creșelor, a grădinițelor și a after-school-urilor, însă ieri ministrul Educației, Monica Anisie, a spus că acestea rămân închise pentru că nu au fost încă elaborate normele.

Potrivit deciziei Comitetului Național pentru Situații de Urgență, de astăzi se exceptează de la măsura de carantinare/izolare persoanele sosite din țările stabilite pe baza analizei efectuate de Institutul Național de Sănătate Publică.

Se pot relua zborurile către și din țările pentru care persoanele care sosesc în România sunt exceptate de la măsura de carantină / izolare, stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică și aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.