Creșterea alarmantă a cazurilor de coronavirus, așa cum anunță de la o zi la alta Grupul de Comunicare Strategică, nu pare să afecteze în vreun fel planurile guvernului privind alegerile locale.

Premierul Ludovic Orban a declarat joi că Guvernul nu a luat încă în calcul amânarea alegerilor locale programate pe 27 septembrie. Premierul a precizat că se poate organiza scrutinul electoral astfel încât să nu existe riscul de transmite a virusului. „Deocamdată nu am intenția de a amâna alegerile. Preocuparea noastră este să ne mobilizăm pentru a opri răspândirea epidemiei. Este prematur să discutăm despre o posibilă amânare a alegerilor. Noi vom face o evaluare profesionistă a riscului epidemiologic existent pentru fiecare tip de activitate în camapanie și în organizarea votului.

Ludovic Orban spune că alegerile pot fi organizate, chiar dacă numărul de cazui noi de COVID-19 este în creștere. 

„Se poate face o campanie care să evite adunările publice, se poate face campanie pe media, în online se pot organiza secțiile de votare astfel încât să nu existe risc de transmitere a virusului”, a mai declarat premierul.

Conform calendarului alegerilor locale, campania electorală va începe în data de 28 august și se va încheia pe 26 septembrie, la ora 7,00. Scrutinul pentru alegerea primarilor și a autorităților locale și județene va avea loc pe 27 septembrie.

În legătură cu alegerile parlamentare Ludovic Orban a declarat că „trebuie organizate pe data de 6 decembrie”.  
 
Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat vinerea trecută calendarul alegerilor locale din acest an, după ce Klaus Iohannis a promulgati legea privind stabilirea datei alegerilor pe 27 septembrie. Partidele pot începe să strângă semnături pentru candidați. Campania electorală va începe în data de 28 august și se va încheia pe 26 septembrie, la ora 7,00.