ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că liberalizarea pieței la energie electrică și gaze naturale nu se va realiza de la 1 ianuarie 2020, ci va exista o perioadă de tranziție de 6 - 9 luni, informează Agerpres.

El a amintit că vineri are programată o întâlnire cu reprezentanții partidelor care sprijină Guvernul în Parlament pentru a discuta proiectul de lege care abrogă articole „nocive” din OUG 114 și le modifică pe altele.

„În ceea ce privește articolele din OUG care se referă la liberalizarea pieței la energia electrică și la gazul natural, opțiunea noastră este pentru o perioadă de tranziție, adică nu trecem la liberalizare de la 1 ianuarie, o perioadă de tranziție de 6 - 9 luni, astfel încât să existe o pregătire și a companiilor, de la cele de producție, până la cele de distribuție și furnizare, o pregătire și a consumatorului. De asemenea, în perioada asta avem ca obiectiv, cum de altfel e scris și în Programul de guvernare, să adoptăm actul normativ care definește consumatorul vulnerabil și pachetul de sprijin pentru consumatorul vulnerabil, în condițiile liberalizării prețului la energie electrică și gaz natural”, a afirmat Orban, întrebat dacă vor fi liberalizate prețurile la energie electrică și gaze de la 1 ianuarie.

El a adăugat că piața a fost liberalizată până la apariția OUG 114, care a fixat din nou un preț administrativ maximal la care producătorul poate să vândă gazul natural și energia electrică către consumatorul casnic.