ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ludovic Orban, Președintele Camerei Deputaților, a declarat, joi, că amânarea dezbaterii și a votului pe moțiunea de cenzură este „profund neconstituțională”, potrivit Digi24.

Amintim că votul asupra moțiunii de cenzură va avea loc după 15 septembrie.

„Astăzi, o majoritate din Birourile permanente reunite, pe care o puteți constata singuri, a decis amânarea dezbaterii și votului pe moțiunea de cenzură, utilizând ca temei conflictul juridic de natură constituțională declanșat de Guvern, prin prim-ministrul Florin Cîțu, cu Parlamentul cu privire la depunerea moțiunii de cenzură.

Poziția mea a fost foarte clară, am fost prezent și nu am votat această propunere, nu pentru că îmi doresc să se dezbată și să se voteze moțiunea de cenzură mai repede, ci pentru că această propunere și decizie luată de BPR este profund neconstituțională.

Dacă cineva ar fi avut răbdare, nu zic din alte partide, dar măcar colegii mei de partid mai înfierbântați, să își aducă aminte anul 2020, ar fi știut cu precizie din decizia Curții Constituționale că invocarea declanșării conflictului juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament nu poate să oprească moțiunea de cenzură.

V-am prezentat o altă decizie a CCR cu privire la un alt conflict juridic de natură constituțională, care este de fapt oarecum similar, numai că spune foarte limpede că blocarea derulării procedurilor aferente moțiunii de cenzură reprezintă o încălcare a Constituției și o încălcare a principiului constituțional al statului de drept.

Eu, sincer, nu îi înțeleg pe colegii care au votat astăzi, cum au putut să voteze în lumina prevederilor constituționale și în lumina deciziilor CCR și mai ales a deciziilor regulamentare așa ceva, cu atât mai mult cu cât există o altă decizie a CCR cu referire la termenul constituțional și regulamentar care este prevăzut de la citirea moțiunii de cenzură până la dezbaterea moțiunii.

Se știe că termenul constituțional este că dezbaterea și votul moțiunii se fac după 3 zile de la citire. În acea pronunțare a CCR se spune foarte clar că Parlamentul, în programare, trebuie să dea dovadă de celeritate și că nu poate să amâne nejustificat", a declarat Orban, citat de Digi24 și Agerpres.