ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că există riscul ca României să-i fie interzis exportul de carne de porc în Uniunea Europeană ca urmare a faptului că fostul Guvern nu s-a ținut de cuvânt în privința acțiunilor și termenelor stabilite pentru combaterea pestei porcine, informează Agerpres.

„Există riscul ca României să i se interzică să exporte carne și produse din carne de porc în Uniunea Europeană. Guvernul s-a angajat că pune în practică un plan de acțiune, cu măsuri, cu termene stabilite pentru combaterea pestei porcine africane. Nu s-a ținut de cuvânt. Cei de la UE au zis: '(...) Dacă nu luați măsuri clare și nu arătați că vreți cu adevărat să puneți în practică măsurile de combatere a pestei porcine, veți ajunge în situația în care se va interzice'", a spus Orban la B1 TV, potrivit Agerpres.

Premierul Orban a susținut că fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, ar fi semnat ordinul după învestirea noului Guvern, motiv pentru care acest document nu poate fi publicat în Monitorul Oficial.

Așa cum a informat ActiveNews, în exclusivitate, potrivit unui proiect de lege propus de Ministerul Agriculturii, țăranii vor avea dreptul să vândă porcii crescuți în gospodărie doar dacă respectă normele de biosecuritate impuse unei ferme și dacă obțin o serie de documente de la primărie și de la medicul veterinar.


Astfel, Ministerul Agriculturii propune o clasificare a exploatațiilor de creștere a porcilor potrivit căreia porcii crescuți în fermele de subzistență (exploatații cu cel mult 5 capete de porci) să fie destinați autoconsumului, fiind interzisă comercializarea acestora.

Surse din Ministerul Agriculturii au declarat, în exclusivitate pentru ActiveNews, că măsura a fost luată ca urmare a unei recomandări făcute României de o misiune de audit CE și face parte dintr-un plan de combatere a pestei porcine.

România se confruntă, în prezent, cu aproape 1.000 de cazuri de pestă porcină, care evoluează în 291 de localități din 25 de județe.