ACTUALIZARE 15: 49 Premierul Ludovic Orban a contrazis joi anunțul făcut de ministrul său de Interne care a anunțat deplasarea fără restricții după 15 mai în afara localităților. Într-o conferință de presă, la Craiova, Ludovic Orban a arătat că nu a fost luată nicio decizie privind regulile de deplasare în afara localităților.

„Motivele pentru care se va permite părăsirea localități nu sunt încă stabilite în forma finală, pentru că evaluăm riscul epidemiologic legat de fiecare tip de deplasare și când o să finalizăm evaluarea, cu siguranță vom anunța aceste măsuri. Decizia se va lua de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență printr-o hotărâre după declararea stării de alertă. Sigur, decizia se va lua, cel mai probabil, în ultima zi în care ne vom afla în starea de urgență care a fost instituită prin decretul președintelui aprobat de Parlament", le-a declarat Ludovic Orban jurnaliștilor care semnalizau o contradicție în declarații între președintele Iohannis, care a vorbit de reguli stricte și ministrul de Interne, care anunța miercuri seară ridicarea tuturor restricțiilor.

„Eu comunic deciziile atunci când vor fi luate. Suntem într-o analiză, există mai multe variante. Sigur că ceea ce a comunicat președintele, este sigur. Dacă vor apărea și alte motive temeinice de părăsire a localității, evident ele vor fi impuse. Evident suntem într-o analiză a acestor motive de părăsire a localității. Când vom lua o decizie, o vom anunța, iar această decizie va fi cuprinsă într-o hotărâre a unui Comitet Național pentru Situații Speciale de Urgență, după declararea stării de alertă”, a declarat premierul.

Întrebat cum comentează declarația lui Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, care afirmase anterior că după 15 mai nu va mai exista o limită teritorială administrativă pentru deplasări, Ludovic Orban a răspuns: „Eu nu comentez ce spun colegii mei. V-am spus, eu aduc la cunoștința oamenilor decizii”.

Premierul a dat asigurări că amenzile pot fi acordate în continuare în ciuda deciziilor CCR în baza legii vechi.„Noi am mărit amenzile pentru a crește gradul de conformare la reguli. Faptul că s-a luat această decizie a CCR nu înseamnă că nu se mai dau amenzi, numai că se dau amenzile la nivelul anterior Ordonanței de Urgență. Dacă a fost declarat neconstituțional un articol, declararea ca neconstituțional poate să fie interpretată ca o revenire la vechile amenzi. Când vom avea și motivarea vom înțelege cu adevărat care sunt toate consecințele legale”, a declarat premierul.

Valoarea inițială a amenzilor era cuprinsă între 100 și 5.000 de lei. Ulterior, prin OUG, guvernul a mărit cuantumul amenzilor la 2.000 de lei până la 20.000 de lei.
 
Știrea inițială

Ministrul de Interne, Marcel Vela, afirmă că după 15 mai oamenii vor putea ieși din localitate, „fără a ține cont de limita de municipiu sau limita de județ”, și nu vor mai avea nevoie să completeze declarații pe propria răspundere.
 
„Nu este impusă o limită, pentru că era foarte dificil de impus limite în aceste zone metropolitane și în consecință nu va exista o limită teritorial-administrativă în cadrul căreia să vă puteți deplasa sau să nu vă puteți deplasa”, explică Vela. Am decis următorul lucru: puteți să mergeți, să părăsiți localitatea, fără a ține cont de limita de municipiu sau limita de județ. Așadar nu este impusă o limită, pentru că era foarte dificil de impus limite în aceste zone metropolitane și în consecință nu va exista o limită teritorial-administrativă în cadrul căreia să vă puteți deplasa sau să nu vă puteți deplasa”, a afirmat Marcel Vela, miercuri seară, într-o înregistrare video publicată pe pagina sa de Facebook, răspunzând unor întrebări.

El i-a răspuns unui alt bărbat că poate merge „la iarbă verde” în afara localității, cu respectarea regulilor de distanțare.

Răspunzând unei alte întrebări, Vela a spus că după 15 mai nu va mai fi nevoie de completarea declarațiilor pe proprie răspundere pentru că se așteaptă la o "responsabilitate la fel ca și până acum din partea cetățenilor".