ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 14:32 Premierul Ludovic Orban  a declarat, miercuri, în plenul Parlamentului, că țara s-a confruntat cu o situație extrem de dificilă, iar după decizia Curții Constituționale au existat 5.000 de persoane bolnave pentru care nu s-a putut lua nicio măsură. 

Orban afirmă că viteza de derulare a anchetelor epidemiologice este vitală, iar respectarea măsurilor de protecție poate duce la limitarea cazurilor. Premierul a afirmat că nu înțelege opoziția față de purtarea măștii și a reiterat ideea că anul școlar va începe în 14 septembrie, iar alegerile locale, dacă se iau măsurile necesare, pot fi organizate în siguranță.
 
În replică, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că PSD va depune, în 17 august, moțiunea de cenzură.
 
„Decizia noastră e foarte clară, pe 14 septembrie începe anul școlar. Ea trebuie să se facă în niște condiții în care să se țină cont de situația epidemiologică. Am luat decizia ca școlile să se deschidă în mod diferențiat. Decizia se ia de autoritățile locale, acolo se poate face o evaluare. (…) Elevii și profesorii vor purta măști, iar acolo unde e posibilă realizarea distanțării prin plexiglas, acest lucru trebuie făcut”, a spus Orban de la tribuna Parlamentului.
„Data de 27 septembrie, data alegerilor locale, a fost stabilită de comun acord, în urma consultărilor cu liderii politici și a fost votată de către Parlament. Deja mandatele aleșilor locali au fost prelungite odată. Noi considerăm că este important ca alegerile locale să aibă loc, este nevoie de o relegitimare a aleșilor locali.”, a spus Ludovic Orban.
 
Premierul a afirmat că încearcă să impună reguli pentru ziua alegerilor.

„Încercăm să impunem reguli prin care se vor acorda câte 5 măști pentru cei care se află în secția de votare, pe durata celor 24 de ore. Vom lua măsuri de distanțare socială pentru oamenii care așteaptă la cozi pentru a-și exercita dreptul de vot, de preferat un spațiu special de așteptare organizat în afara secției de votare. Vor fi măsuri luate pentru a organiza alegerile în cele mai bune condiții și fac apel la toți liderii, la toți cei care au influență, să fie un model pentru toți ceilalți oameni”, a precizat Orban.
De asemenea, premierul a a anunțat că pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, aflate în categoria de risc înalt, se are în vedere crearea unor intervale orare dedicate.
 
PSD: În timp ce românii erau închiși în case, ați devalizat bugetul de stat
 
 
Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri că pe  17 august va fi depusă moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban.

Anunțul a fost făcut la Parlament, într-un discurs în care Ciolacu a criticat Guvernul.
 
”Domnule Orban, încă prim-ministru al României, doamnelor și domnilor, un haos imens, o economie pusă la pământ și cu șomaj galopant. Asta e România după 9 luni de guvernare liberală. O țară în derivă condusă de un Guvern cu zero credibilitatea, un Guvern în care miniștrii se contrazic unii cu ceilalți. Ați scăpat total situația de sub control, ați eșuat în gesitonarea pandemiei, în relansarea economiei. Acestea sunt rezultatele guvernării PNL”, a declarat Ciolacu, la dezbaterea din Parlament privitoare la deschiderea școlilor și organizarea alegerilor.

”V-au interesat doar alegerile, furturile și cât mai multe funcții pentru rude și clientela din partid, dar pentru români nimic. Domnule Orban de când v-ați instalat la putere și până astăzi nu v-a păsat nicio secundă de traiul românilor de zi cu zi. Ați avut o obsesie – alegerile anticipate, pentru asta ați sacrificat tot. În timp ce românii erau închiși în case, ați devalizat bugetul de stat. Sute de milioane euro au ajuns în buzunarele clientelei de partid”  a mai afirmat președintele Camerei Deputaților.

Potrivit acestuia, ”întregul mecanism infracțional, a fost dezvăluit în raportul Curții de Conturi publicat ieri”.

”Știu, sunteți nervos că Parlamentul și-a permis să ceară acest control. Vă deranjează că s-a dezvăluit cum a fost devalizat bugetul public sub umbrela stării de urgență”, a mai afirmat Ciolacu.

Acesta i-a transmis premierului Ludovic Orban: ”Ați sabotat sănătatea românilor, ați amenatat educația. Dar gata s-a umplut paharul. Pe 17 august PSD va depune moțiunea de cenzură, considerăm că e timpul să plecați acasă sau la pușcărie, în funcție de faptele fiecăruia”, a mai zis Ciolacu.

Preotul Alexandru Argatu, fiul marelui duhovnic Ilarion Argatu, a trecut la Domnul în urma unui tragic accident



Preotul Alexandru Argatu din Boroaia, fiul marelui duhovnic Ilarion Argatu, a murit marți după-amiază, la vârsta de 75 de ani, într-un grav accident rutier petrecut în județul Bacău, în satul Onișcani, comuna Filipești. Autoturismul în care se afla părintele Argatu a lovit un stâlp și s-a răsturnat pe un câmp.


 
Știrea inițială

Premierul Ludovic Orban va fi prezent miercuri în Parlament unde este așteptat ca în ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților, programată pentru ora 13, să prezintă un raport privind măsurile luate de autorități în timpul pandemiei de coronavirus.

Principalele două teme care vor fi abordate în cadrul ședinței sunt: deschiderea noului an școlar și organizarea alegerilor locale pe 27 septembrie.

În 27 iulie, președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, i-au trimis premierului Ludovic Orban o scrisoare prin care îi cereau să prezinte un raport, care să fie dezbătut cu prioritate, cu privire la măsurile pe care urmează să le întreprindă pentru limitarea răspândirii noului coronavirus și pentru organizarea, în bune condiții, a alegerilor pentru administrația publică locală, dar și pentru deschiderea noului an școlar.

„Am prezentat raportul privind starea de urgență, conform legii și hotărârii Parlamentului. Oricând ni se solicită un raport privitor la starea de alertă îl prezentăm și eu mă prezint, am fost chemat, luni, dar am fost chemat pe mai multe subiecte: deschiderea școlilor, organizarea alegerilor, acolo, în cele cinci minute pe care mi le acordă, cu mare generozitate, conducerea Camerei Deputaților, îmi va fi foarte greu să mă refer la toate temele, dar voi încerca”, replica atunci premierul Orban.

Ciolacu și Cazanciuc își justifică demersul reproșându-i premierului lipsa de predictibilitate a politicilor guvernului, făcând referire la declarații contradictorii, fără a detalia asupra subiectului, pe care le-ar fi făcut miniștrii cabinetului Orban cu privire la măsurile de limitare a impactului economic și social al epidemiei cu SARS-CoV-2.

„În contextul lipsei de predictibilitate a politicilor Guvernului pe care îl conduceți, a declarațiilor contradictorii ale miniștrilor dumneavoastră cu privire la măsurile pe care urmează să le luați pentru limitarea impactului economic și social al epidemiei cu SARS-CoV-2 și a stării de incertitudine care caracterizează viețile tuturor românilor pe perioada acestei guvernări (...), vă solicit să prezentanți un raport, care să fie dezbătut cu prioritate, cu privire la măsurile pe care urmează să le întreprindeți pentru limitarea răspândirii virusului", se arată în scrisoare comună semnată de cei lideri ai Parlamentului.

Înainte de ședința Parlamentului, Robert Cazanciuc a acuzat guvernul că a demarat achiziții lipsite de transparență în timpul pandemiei și nu a reușit să livreze măști sanitare gratuit pentru persoanele defavorizate precum a promis.

„Președinții celor două Camere au transmis premierului o invitație pentru a veni în fața Parlamentului și a arăta măsurile adoptate de Guvern în perioada pandemiei și cum a gestionat Guvernul această perioadă a pandemiei. Trebuie să știe poporul român dacă Guvernul a luat măsurile de care era nevoie sau nu a luat măsurile de care era nevoie, de ce a întârziat anumite măsuri, de ce se întâmplă în continuare achiziții netransparente, de ce nu au ajuns măștile la populație încă. Sunt foarte multe întrebări pe care colegii noștri le vor adresa premierului și domnia sa va trebui să răspundă în fața plenului reunit", a afirmat Cazanciuc, citat de Agerpres.

Interpelarea opoziției vine cu mai puțin de o săptămână înainte ca guvernul să decidă dacă va prelungi cu încă 30 de zile starea de alertă declarată deja din 15 mai după două luni în care România a fost sub stare de urgență.