ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul lider PNL Ludovic Orban a declarat duminica, la Realitatea Plus, ca se va implica total intr-un demers de demitere din functie a sefului statului.

„Suspendarea presedintelui. Aici trebuie sa stim foarte clar ca suspendarea duce la referendum si la demitere si aici eu va spun cu extrem de mare seriozitate si responsabilitate, avand o parte de raspundere pentru realegerea lui Iohannis in 2019, desi atunci era cu totul si cu totul altceva si nimic nu indica va va putea sa ajunga intr-o asemenea spirala a nebuniei, ma voi implica cu toate forta pentru demiterea presedintelui. E cel mai mare rau, la ora actuala cel mai mare rau din viata politica, cel care a determinat criza este Klaus Iohannis”, a declarat Orban, citat de ȘtiripeSurse.

„Avem un Presedinte care a luat-o razna complet. Se comporta ca un turist strain in Romania, ignorandu-si complet obligatiile pe care le are fata de cetateni romani si actionand evident impotriva interesului Romaniei”, a mai spus Orban.

„Cred ca nu isi termina mandatul, va spun sincer”, a adăugat el. „Eu cred ca in curand toate formatiunile politice or sa voteze (suspendarea din functie a sefului statului)”, a mentionat fostul lider PNL.

Întrebat dacă crede în varianta suspendării președintelui, Orban a răspuns: „Cu siguranță”, mai transmite portalul ȘtiripeSurse, care ne redă și Articolul din Constituție cu prevederile legate de suspendarea președintelui.

Ce spune Constituția

ARTICOLUL 95

Suspendarea din funcție

(1) În cazul săvârșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției, Președintele României poate fi suspendat din funcție de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună, cu votul majorității deputaților și senatorilor, după consultarea Curții Constituționale. Președintele poate da Parlamentului explicații cu privire la faptele ce i se impută.

(2) Propunerea de suspendare din funcție poate fi inițiată de cel puțin o treime din numărul deputaților și senatorilor și se aduce, neîntârziat, la cunoștință Președintelui.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcție este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Președintelui.