ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul demisionar Ludovic Orban, membru al ultraminoritarului cult maghiar al unitarienilor, de circa 50.000 de adepți care contestă Sfânta Treime, s-a remarcat în timpul pandemiei prin numeroase acte și declarații împotriva Bisericii Ortodoxe Române și a credincioșilor ei, în special în timpul pelerinajelor tradiționale de Sfânta Parascheva - Ocrotitoarea Moldovei, Sfântul Dimitrie - Ocrotitorul Bucureștilor și Sfântul Apostol Andrei - Ocrotitorul Românilor.

La finalul unui pelerinaj organizat impecabil, în predica sa de la praznicul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale cărui sfinte moaște se odihnesc la Catedrala Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh a amintit ceea ce a trăit chiar el, pe vremea când era un tânăr protosinghel al Mănăstirea Antim, avertizând prin exemplul oferit, legat de mutarea moaștelor Sfântului de la Patriarhie de către comuniști, în 1989, că cei care prigonesc sfinții vor avea aceeași soarta ca a regimului comunist, care a cazut la finalul anului, în decembrie 1989.

Ludovic Orban nu a mai prins Crăciunul. "Dumnezeu nu se lasă batjocorit!"

Reluam aici fragmentul din predica Patriarhului și o parte din povestirea despre cum a fost în 1989, istorisită și publicată de monahul Filotheu Bălan de la Petru Vodă cu circa două săptămâni înainte de marea sărbătoare de la București, mai precis în preajma pelerinajului de la Sfânta Parascheva.

Patriarhul Daniel: ”În toamna anului 1989, cu ocazia hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște motivând că în aceeași zi, în clădirea de alături, unde era sediul Marii Adunări Naționale, ar avea loc o ședință importantă. Astfel, patriarhul Teoctist a fost obligat să transfere racla de pe Dealul Mitropoliei, de la Catedrală, dar nu a dus-o prea departe, ci la biserica Sf. Nicolae din apropiere.     
 
Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut, iar în clădirea de alături, care a devenit Palatul Patriarhiei, în 2007, chiar de Sf. Dimitrie, a fost înființat centru de presă Basilica al Patriarhiei, care transmite slujbele spre bucuria oamenilor din țară și din diaspora” – a spus Patriarhul Daniel, spre încurajarea românilor.
 
Monahul Filotheu Bălan, la 12 octombrie: "Stai să vezi. Pățania asta nu va rămâne așa. Sfântul o să-și facă singur dreptate"
 
"Octombrie 1989. Aglomerație, agitație, neliniște. Urmează Congresul al XIV-lea al PCR (un eveniment "de stat"), drept care Conducerea Partidului Comunist Român (care atunci se confunda cu conducerea Republicii Socialiste România) decide întrunirea Marii Adunări Naționale în 27 Octombrie.
 
O singură problemă: sediul MAN este în Dealul Patriarhiei. Iar data întrunirii sale coincide cu data prăznuirii Sfîntului Dimitrie Basarabov, cînd, cel puțin teoretic, patriarhul BOR și mulți ierarhi ar fi trebuit să slujească în catedrală, înconjurați de mii de credincioși veniți la sfânta sărbătoare.
 
Atunci conducerea PCR hotărăște să fie duse sfintele moaște în biserica Sf. Nicolae Vlădica, în spatele Patriarhiei, într-o intersecție în care prezența a sute sau mii de închinători ar fi fost cu neputință. Miliția a fost masată la intrarea în biserică, pentru a nu lăsa decît pe clerici în biserică. Credincioșii au fost lăsați și așa, la mica înțelegere cu milițienii, care îi lăsaseră să intre pe studenții la Institutul Teologic.
 
Un tânăr protosinghel de la Mănăstirea Antim, rânduit lângă sfintele moaște, face următoarea remarcă: "Stai să vezi. Pățania asta nu va rămâne așa. Sfântul o să-și facă singur dreptate"
 
Au trecut două luni și a venit revoluția din Decembrie 1989. Nu a mai rămas nici urmă din M.A.N., și nici din P.C.R.
 
Tânărul protosinghel de la Mănăstirea Antim din Octombrie 1989 este astăzi Patriarh.
 
Cuvioasă Maică Parascheva și Cuvioase Părinte Dimitrie, rugați-vă lui Dumnezeu pentru țara și poporul acesta!"