Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al MAI privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă, a fost publicat vineri noaptea în Monitorul Oficial, potrivit Agerpres.

Față de forma inițială dată publicității miercuri, documentul are câteva modificări.

Astfel, în varianta anunțată miercuri, la categoriile de persoane exceptate de la purtarea măștii de protecție erau menționați "elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare", însă în documentul apărut în Monitorul Oficial această categorie nu mai apare printre cele exceptate.

De asemenea, în forma inițială, la categoriile exceptate de la purtarea măștii apărea sintagma "angajatul este singur în birou sau se află minim 2 metri între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor", pe când în documentul din Monitorul Oficial este trecut doar "angajatul este singur în birou".

Pe de altă parte, la capitolul Triaj epidemiologic, la fraza "măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășească 37,3 C)", cum era în documentul inițial, apare în plus: "la care se poate adăuga marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului".

Potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial, în funcție de evaluarea riscului, efectuat de medicul de medicina muncii al unității sau de medicul de medicină școlară, după caz, pot exista unele excepții la purtarea măștii de protecție:

*angajatul este singur în birou;

*persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

*persoana desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută, etc.);

*prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

*vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri; doar în cazul în care nu se mai află mai mult de 16 persoane în incintă;

*copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Conform documentului, pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.

Masca de protecție trebuie să acopere atât gura, cât și nasul și să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat. Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măștii, mâinile trebuie igienizate cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun, afirmă sursa citată.

Măștile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60- 90 de grade și se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă, iar pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măștilor nemedicale (din material textil).

În cazul apariției febrei/tusei/strănutului, purtarea măștii este recomandată în orice circumstanță (ex: în spațiile deschise, la domiciliu).

Ordinul prevede și reguli privind triajul persoanelor pentru accesul într-o incintă.

Astfel, pe durata stării de alertă se instituie obligativitatea instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condițiile și cu respectarea instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă.

Triajul epidemiologic constă în:

*măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășească 37,3 C) la care se poate adăuga marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului;

*observarea semnelor și simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată);

*dacă temperatura înregistrată depășește 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus.

*dacă se constată menținerea unei temperaturi mai mari de 37,3 C sau/și prezența altor simptome respiratorii, persoana este îndrumată către mediul de familie în vederea efectuării unui consult medical: dacă se încadrează în definiția de caz suspect COVID 19, medicul de familie îi va recomanda testarea pentru diagnosticarea infecției cu virusul SARS-CoV-2; dacă nu se încadrează în definiția de caz suspect COVID 19, medicul de familie va stabili diagnosticul.

Pentru alte persoane decât personalul angajat este permis accesul într-o incintă doar pentru persoanele care au motive justificate.

Dacă este necesar accesul în incintă, este obligatoriu triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor.

În acest caz, triajul epidemiologic constă în: măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășească 37,3 C); observarea semnelor și simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată); dacă temperatura înregistrată depășește 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus; dacă se constată menținerea unei temperaturi peste 37,3 C sau/și prezența altor simptome respiratorii, persoanei nu i se permite accesul în incintă; dacă temperatura înregistrată nu depășește 37,3 C și nu prezintă alte simptome respiratorii, se permite accesul în incintă, prin preluarea acestuia de la intrare de către un angajat, cu înregistrarea biroului/camerei/ departamentului unde va merge.