ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


O știre de importanță națională, ce privește siguranța României, a trecut aproape neobservată zilele trecute, după cum s-a și dorit de altfel. "Guvernul Orban „vinde” activele companiilor de stat", după cum a titrat Q Magazine în mod aproape singular și cu promptitudine, în ziua respectivă, pe 1 octombrie.

"În timp ce noi suntem ocupați cu alegerile și cu contestarea lor, membrii Guvernului Orban se pregătesc să adopte la ora 18 Ordonanța de Urgență prin care începe să se vândă tot ce mai avea statul român.Au mai vrut s-o facă o dată, la începutul lui septembrie, însă ultimii patrioți din serviciile de informații s-au opus și au atras atenția că România riscă să piardă ultimul "puțin" pe care îl mai deține. S-a reușit doar amânarea... până astăzi!", a avertizat în zadar cunoscuta jurnalistă Floriana Jucan în acea zi, pe contul ei de Facebook. La orele serii, Ordonanța era gata.

Prin Ordonanța de Urgență Nr 166/2020 se dă practic startul unei privatizări mascate la ultimele companii în care statul român mai este acționar, scria Q Magazine. Pentru a înțelege mai bine ce se va petrece, ActiveNews a stat de vorbă pentru Dvs cu doi cunoscuți analiști economici: Radu Soviani și Ilie Șerbănescu, care ne-a relevat și cine conduce țara, de fapt, în concepția sa. Dar mai întâi să vă punem în temă:

Concret Ordonanța modifică Legea 173/2020 prin care se interzicea pentru 2 ani înstrăinarea participațiilor statului. Participațiile includ și activele nu numai acțiunile. Ordonanța a fost publicată în urmă cu două zile, pe 5 octombrie 2020, în Monitorul Oficial și a intrat, astfel, în vigoare.

Analistul economic Adrian Câciu, citat de Capital și Q Magazine, a explicat și avertizat totodată: „Nici nu știți ce vi se pregătește. Pentru că nu pot vinde acțiunile la companiile de stat, bănci și alte entități economice de stat, vor vinde activele acestora.”  Semnalul de alarmă a fost tras de Câciu chiar în 2 septembrie când Ordonanță a mai fost odată pe ordinea de zi, dar s-a reușit amânarea ei în ultima secundă datorită unor intervenții ale unor structuri care au înțeles că odată cu vânzarea activelor, statul român va rămâne cu companiile doar pe hârtie. După numai o lună, Guvernul Orban însă a repus însă proiectul Ordonanței pe ordinea ședinței din 1 octombrie, după cum arată Q Magazine, care face trimitere și la textul acesteia în format PDF.

Hotnews, în maniera-i caracteristică antiromânească, a dat anunțul ca drept o binefacere:  "Guvernul a modificat joi controversata lege care interzice înstrăinarea de participații ale statului timp de 2 ani. Potrivit actului normativ aprobat de Guvern, a fost înlocuită sintagma „participații” cu sintagma „acțiuni”. În acest fel, rămâne valabilă interzicerea vânzării de acțiuni, însă oferă posibilitatea valorificării activelor. Adică, nu vor putea fi vândute acțiuni de la o companie de stat, însă vor putea fi înstrăinate bunuri."

De cealaltă parte, economistul Adrian Câciu exclamă:„Veți avea companii pe hârtie. Activele vândute, iar statul va rămâne cu acțiunile care îi vor permite controlul a… Nimic."

Adrian Câciu: O miză de 20 de miliarde de euro

"Valoarea companiilor românești este de peste 20 miliarde euro.”, a scris Adrian Câciu pe contul său de Facebook. Analistul a aratat că Legea privind suspendarea înstrăinării participațiilor statului pentru o perioadă de 2 ani era "o lege care ține de siguranța economică națională.”

„Am auzit afirmații de la demnitari care au jurat să respecte legile țării, dar au și certificat ORNISS, că este o lege idioată, că blochează economia etc. Evident ambii demnitari habar nu au nici de siguranța națională și nici de economie – a se citi cv-urile lor. Participațiile statului sunt de interes strategic în domenii economice strategice (energie, farma, petrochimie, armament etc.). Riscul de înstrăinare a activelor, de fapt privatizarea mascată a companiilor de stat prin vânzare de active face ca statul să rămână proprietarul unor acțiuni care nu se mai bazează pe nimic. Statul rămâne cu acțiunile și datoriile, iar activele sunt vândute.

Ca să ne înțelegem, se pot vinde reactoarele 1 si 2 de la Cernavodă, dar societatea va rămâne a statului. Cine are activele are producția. Se pot vinde fabricile de medicamente fără să se vândă societatea. Se pot vinde rețelele fizice de distribuție gaz sau energie electrică, și Transelectrica, Romgaz, Transgaz rămân simbolice, nu produc venituri că nu mai au active.

Se pot vinde activele bancare ale CEC, care a înregistrat un profit de invidiat și anul trecut și în acest an. Riscul prezent este următorul: în piața europeană sunt munți de bani, peste 3 mii de miliarde de euro care ajung la bănci, fonduri de investiții și companii. Bani ieftini cu dobândă negativă. Aceste capitaluri vor căuta să cumpere active strategice în România. Despre asta e vorba și este o problemă de siguranță națională. Să nu uităm că Germania are o lege similară. Siguranță națională, Virgil Popescu. Citește Codul Penal!”, spunea analistul economic adresându-i-se, în van, ministrului Economiei.

Radu Soviani: "Guvernul și BNR speculează economic pandemia în favoarea acționarilor privați ai băncilor comerciale"

Cunoscutul analist economic Radu Soviani a comentat pentru ActiveNews: "Este un nou pas în specularea economică a pandemiei de către grupuri de interese, speculare care a început prin ignorarea crizei de sănătate publică și ignorarea crizei economice. În perioada de criză, se cumpară, nu se vinde.  Guvernul ar trebui să beneficieze de dobânzile zero la nivel global și să pună presiune pe BNR, condusă de fostul turnător al Securității, "Manole", astfel încât să coboare ratele de dobândă la nivelul celor din statele cu care ne aflăm în competiție".

"În Polonia și Cehia, rata de dobândă este sub 0,25%. În Ungaria, sub 1%. În zona Euro, 0%. În SUA - 0%. Nereducând ratele de dobândă, guvernul și BNR speculează economic pandemia în favoarea acționarilor privați ai băncilor comerciale, majorând nesustenabil datoria publică. Prima măsură care ar fi trebuit luată și încă din martie, era reducerea dobânzilor spre 1% și apoi spre 0,5%. Astfel: guvernul s-ar fi împrumutat mai ieftin, populația s-ar fi împrumutat mai ieftin, companiile s-ar fi împrumutat mai ieftin", consideră Radu Soviani, care ne reiterează că "OUG-ul produce efecte de la aprobare. Chiar dacă Parlamentul (și opoziția este complice la specularea economică a pandemiei) va anula Ordonanță, efectele rămân". Dacă o va anula, adăugăm noi.

Ilie Șerbănescu: "Putem spune că se vinde ultima bucată de Românie. E o operațiune de distrugere în curs de desfășurare"

L-am întrebat pe Ilie Șerbănescu dacă preferă să-i trimit informațiile ți întrebările electronic, însă mi-a zis "Exclus! Nu am nici email, nici Facebook nici WhatsApp și nici nu vreau să am nimic din lagărul electronic. Doar pe Dumnezeu alături de mine!", ne-a mărturisit analistul. Bucuros că l-am căutat pentru a-i cere opinia dar întristat de subiect, Ilie Șerbănescu a afirmat tranșant că aștepta demult să se întâmple acest lucru. Vă redăm integral considerațiile sale pentru cititorii ActiveNews:

"Problema e așa: cei care sunt la guvernare au ajuns la guvernare la indicatii și presiuni externe. Pentru cine lucrează ei atunci? Au pus participațiile la vânzare. Cine să le cumpere altcineva decât cei interesați care au bani, din străinătate?

E o operațiune de distrugere în curs de desfășurare, a ceea ce mai era de distrus. Nu mai era mult oricum. Ce e important strategic este terminat deja. Să vă dau un exemplu: CEC-ul. Se va vinde și el, probabil. Dar oricum tot sistemul bancar din România este în mâini străine. Credeți că prin CEC și EximBank se va schimba ceva? NU! 87 la suta din sistemul bancar este deja în mâini străine. Sunt cifrele BNR, nu ale mele. CEC-ul are 5 la sută, EximBank 2 la sută.

Alt exemplu: sistemul de energie. Sistemul de energie este deja captiv! Toată producția este la stat, toți banii la distribuitori. Toți distribuitorii sunt străini. Producția de energie nu se poate nici dezvolta nici moderniza pentru ca banii sunt la străini și ei nu investesc nimic.

Hidroelectrica, care probabil se află pe lista lor, nu ar fi corect sa se vândă. Hidroelectrica a fost făcută cu sudoarea poporului român, grație lui Dumnezeu. Este donație de la Dumnezeu, pentru că amplasamentele favorabile în hidroenergie sunt date de la Dumnezeu, cu eforturile poporului român. În hidroenergie nu s-a mai făcut nimic în 30 de ani. Hidroelectrica nu a adăugat nimic în 30 de ani la ce a fost lăsat în 1989 pentru că cei care au venit au făcut doar să exploateze nu să dezvolte. Sistemul energetic românesc este deja captiv. Cum am spus, toți banii sunt la distribuitori CEZ, Enel, E.ON- Engie, Etc. Da, putem spune că se vinde ultima bucată de Românie. Cei care o vizează demult sunt pregătiți.

Cine conduce țara, de fapt

Problema e simplă: Guvernul liberal care face parte din sistemul popularilor europeni, adică ai germanilor, că ei îi conduc, a venit la guvernare pentru a îndeplini ceea ce i s-a trasat ca sarcină externă din partea Germaniei. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Este o mascaradă! Nu mai conteaza nici alegerile, nici nimic. Dictează cine are puterea. Și cine are puterea, de fapt? Puterea o au cei care au proprietatea. Cei care dețin, de fapt, țara, acum.

Guvernarea se poate schimba dar puterea rămâne tot la cei care au marile proprietăți, în acest caz companiile străine, așa zise multinaționale dar care de multe ori au acționariat masiv al unui stat străin, vedeți CEZ, Enel, OMV. S-a schimbat ceva cu aceste alegeri? Nimic. Proprietatea este tot la E.ON, CEZ, Enel, Engie, OMV, Etc. S-a schimbat ceva la alegerile din 2016? Nu. Se schimbă ceva acum? Nu! E simplu! Aceasta este diferența dintre putere și guvernare. Puterea nu este la cei care au guvernarea ci la cei din spatele ei. Asta se întâmplă când țara devine și rămâne o colonie de exploatat.

Ca să fie clar: USR-PLUS și PNL cu Iohannis asta au de îndeplinit. Oamenii pot fi considerați că își fac treaba potrivit mandatului lor. Cu mască sau fără mască."

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews