ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 19.02/ 15:13 Ordonanța de urgență care reglementează alegerile parlamentare anticipate a fost respinsă, miercuri, în plenul Senatului, după ce a fost repinsă, marți, în Comisia Juridică a Senatului.

Actul normativ va fi trimis la Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, în cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, că prin OUG pe reglementarea alegerilor anticipate „se încalcă voința cetețenilor” și „se deturnează scorul în favoarea partidelor mari la alegeri”, motiv pentru care ALDE nu va vota pentru adoptarea acestui act normativ.
 
Premierul Ludovic Orban susținea înaintea votului că în cazul în care OUG privind organizarea anticipatelor nu ar fi votată miercuri în Parlament, există riscul „să nu se poată respecta” termenul de 90 de zile impus de Constituție pentru organizarea alegerilor din momentul în care președintele dizolvă Legislativul, adăugând că avizul negativ dat în Comisia juridică din Senat arată ”lipsă de rațiune”.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunțat că instituția va decide săptămâna aceasta dacă va sesiza Curtea Constituțională în legătură cu ordonanța de urgență privind alegerile anticipate.

ACTUALIZARE 15:55 Vicepremierul Raluca Turcan a somat PSD să-și schimbe votul din plenul Senatului pe OUG-ul privind alegerile anticipate, după ce senatorii juriști au respins actul normativ. Turcan a adăugat că „pesediștii pur și simplu nu renunță la obsesia de a pedepsi Diaspora pentru înfrângerile usturătoare suferite în alegerile din ultimii ani”.
„În mod complet iresponsabil și într-o bătaie de joc totală la adresa Diasporei, majoritatea PSD din Comisia Juridică a Senatului a respins OUG privind organizarea alegerilor anticipate! Dincolo de faptul că prin ordonanță, Guvernul a fost prevăzător și s-a asigurat că nu lasă la voia întâmplării organizarea alegerilor, aceasta conține două prevederi foarte utile și importante pentru românii din străinătate:
1. Extinderea intervalului de vot la 3 zile pentru românii din Diaspora (așa cum PNL și Președintele Iohannis au asigurat și pentru alegerile prezidențiale);

2. Dublarea numărului de parlamentari pentru Diaspora, ceea ce garantează o mai largă reprezentare a românilor care trăiesc și muncesc în afara granițelor.

Dar pesediștii pur și simplu nu renunță la obsesia de a pedepsi Diaspora pentru înfrângerile usturătoare suferite în alegerile din ultimii ani și au găsit o nouă modalitate prin care să se răzbune. Somez PSD să renunțe la aceste practici și să-și schimbe votul în plenul Senatului! Dacă mai au măcar un dram de responsabilitate și înțeleg să nu arunce totul în aer, în speranța că așa pun bețe-n roate Partidului Național Liberal, atunci să voteze în Senat în favoarea adoptării OUG privind alegerile anticipate!”, a scris Turcan.
 
Știrea inițială

Comisia Juridică a Senatului a respins, marți, ordonanța de urgență privind alegerile anticipate. Au fost opt voturi „pentru” și trei „împotrivă”.
 
Doar senatorii juriști ai PNL și USR au votat în favoarea ordonanței. Raportul de respingere adoptat de Comisia Juridică va fi dezbătut în plenul Senatului, unde PSD deține majoritatea.
 
For decizional în acest caz este Camera Deputaților. Ordonanța de Urgență privind organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen, adoptată de Guvern pe 3 februarie, a fost înregistrată vineri, la Senat, în calitate de prim for legislativ sesizat.
 
Actul normativ respins de senatorii juriști prevede, printre altele, trei zile de vot în diaspora, dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora și posibilitatea de a vota la orice secție din țară sau din străinătate la parlamentare. De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile cum este în prezent.