ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ordonanța controversată ce privește modificările în domeniul Sănătății a fost publicată, miercuri seara, în Monitorul Oficial, la câteva ore după ce ministrul Victor Costache anunțase, deja, publicarea sa. OUG conține mai multe modificări, între care modul cum spitalele private pot trata urgențe.

Victor Costache afirmă că nu vor exista probleme în asistența medicală și nu vor rămâne cazuri care să nu poată fi rezolvate la spitalele de stat. În plus, ministrul Sănătății a afirmat, întrebat dacă programele de Diabet, Oncologie, Dializă și altele asemenea vor fi bugetate și în privat, că nu a existat nicio modificare a acestora.

„Nu a fost nicio modificare. Întotdeauna la aceste programe ale Casei, din 2014, statul este excedat pe toate domeniile după cum ne-a sesizat și UE. Un pacient din 2 mor în spitalele noastre inutil. Avem prea mulți pacienți, prea puține spitale. Ne chinuim să construim spitale regional și am reușit să punem acest proiect de infrastructură atât de important pentru pacienții doin România în linie dreptă, dar știți foarte bine că primele spitale regionale vor fi construite în 2027. Și avem în Iași, Cluj și Craiova. Ce facem în restul țării? Trebuie să ne modernizăm spitalele publice pe care le avem”, a mai spus Costache.

Ordonanța acordă furnizorilor privați dreptul de a acorda servicii medicale bugetate de stat, în anumite condiții prevăzute de lege.

În OUG publicat miercuri seara se introduce paragraful nou „pentru bolnavii incluși în programele naționale de sănătate decontate de FNUASS, respectiv bugetul Ministerului Sănătății, precum și pentru cei care beneficiază de servicii medicale în baza art. 100 și art. 111, furnizorii publici și privați au obligația de a nu încasa sume suplimentare față de cele decontate potrivit actelor normative în vigoare”.

La articolul 111 din Lege se introduce un aliniat cu următorul cuprins: „Lista spitalelor private în cadrul cărora se pot organiza servicii medicale private de urgență se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în urma verificării respectării standardelor prevăzute la alin. (2). În vederea verificării standardelor menționate la alin. (2), spitalele private vor depune la Ministerul Sănătății documentația stabilită prin hotărârea Guvernului”.

Tot la art. 111 se introduce paragraful: „cheltuielile pentru îngrijirea pacienților aflați în stare critică sau cu acuze ce ridică suspiciunea unei afecțiuni acute grave care nu pot fi acoperite din sumele obținute pe baza contractelor încheiate de către spitale private cu casele de asigurări de sănătate vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății. Sumele aferente decontului per caz nu pot depăși sumele decontate pentru cazuri similare în sistemul public de urgență”.