ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A fost emisă ordonanța militară nr. 8, care va intra în vigoare peste câteva ore. Conținutul acesteia a fost prezentat de ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, secretarul de stat Bogdan Despescu și secretarul de stat Raed Arafat care au făcut declarații de presă joi seară la sediul MAI, transmise în direct pe social media.

Potrivit documentului, piețele agroalimentare vor rămâne deschise pe toată durata stării de urgență. Se suspendă exportul de grâu, orz, ovăz, porumb, soia, faină, ulei de semințe, zahăr, biscuiți, turte, produse de panificație. Este permisă deplasarea în afara locuinței pentru cei care practică pescuitul comercial și pentru apicultori către stupine. Totodată, se prelungește interdicția zborurilor înspre și dinspre Spania cu încă două săptămâni.
 
Ministrul de Interne, Marcel Vela, citând parcă din îndemnul președintelui Iohannis, i-a îndemnat pe creștini să aleagă între participarea la slujba de Înviere și periclitarea vieții celor dragi.
 
„Intrăm într-o perioadă foarte importantă pentru toată creștinătatea. E perioada în care fiecare își face planuri. Sunt conștient că mă adresez unui popor cu frica lui Dumnezeu...Au venit peste noi momente tulburi, care au adus schimbări majore în viața fiecăruia: distanțare socială, probleme economice. Stând în casă, vom reuși să intrăm mai repede în normalitate. Știu că e greu, știu ca v-ați dori să fiți la biserică în noaptea de Înviere, dar e mai bine să ne bucurăm de cei dragi multi timp înainte”, a explicat ministrul de Interne, Marcel Vela, citat de Ziare.com.
 
Nici românii din străinătate care vor să vină de Paști acasă nu sunt scutiți de rigorile stării de urgență: nu li se interzice venirea, dar vor fi trecuți direct în izolare sau carantină, ceea ce îi va împiedica să petreacă sărbătorile împreună cu familia.
 
„Pentru cei aflați în afara țării: Dacă veniți în România să petreceți Paștele, îl veți petrece în carantină sau izolare. Menținem operațională linia de control la frontieră. Toți cei care vin în România vor fi trimiși în carantină sau izolare”, a atras atenția secretarul de stat Bogdan Despescu.
 
La rândul lui, secretarul de stat Raed Arafat a ținut să clarifice că reducerea activității medicale la cazurile urgente a fost prost înțeleasă, nefiind afectate tratamentele bolnavilor cu afecțiuni severe -altele decât coronavirus-, ci dându-i-se medicului opțiunea de a amâna doar acele intervenții care mai pot aștepta.
 
„Ordinul prin care s-a decis reducerea activității medicale doar la cazurile obligatorii a stârnit reacții. Din ce am văzut, multă lume a interpretat că este o sistare a activităților cu excepția urgențelor. S-a dat de fapt medicului alegerea de a opera un pacient acum sau peste o lună. Nu vor fi afectate tratamentele oncologice, femeile gravide, dar sunt afecțiuni precum o proteză de șold care poate fi amânată. Motivul e să păstrăm locuri libere în spitale și să protejăm pacienții. E o logică în spatele acestui ordin. Nu trebuie încărcate spitalele cu cazurile ce pot fi amânate. Casele de asigurări nu au cum să refuze decontarea la ambulatoriu, nu am suspendat aceasta activitate”, a explicat Raed Arafat, citat de Ziare.com.
 
Majoritatea declarațiilor au fost făcute de ministrul de Interne, Marcel Vela:
 
Azi am semnat Ordonanța Militară 8. Va fi publicată în Monitorul Oficial în câteva ore. Principalele prevederi sunt:

  • Din această seară e permisă circulația în afara locuinței a celor care practică pescuitul comercial.

  • Din această seară e permisă circulația în afara locuinței a apicultorilor către stupine.

  • E permisă circulația pentru achiziționarea de mașini și de piese de schimb auto.

  • Am prelungit măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către Romania pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 14 aprilie. Măsura nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

  • Piețele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada de urgență pentru cei care prezintă certificat de producător agricol.

  • Unitățile fitofarmaceutice rămân deschise pe perioada stării de urgență.

  • Prin punctele de frontieră de la granița cu Ungaria se permite intrarea și ieșirea lucrătorilor transfrontalieri cu utilaje agricole. Se exceptează de la măsurile de izolare sau carantinare lucrătorii transfrontalieri de la granița cu Ungaria care nu au simptome specifice infectării cu coronavirus.

  • Pentru că am văzut ce s-a întâmplat la Galați, se interzice pe perioada stării de urgență încetarea activității de servicii sociale pentru persoane vârstnice, pentru copii și adulți cu situație specială.

  • O prevedere extrem de importantă: pe perioada stării de urgență se interzice și se suspendă exportul pentru următoarele produse: grâu, orz, ovăz, porumb, soia, faină, ulei de semințe, zahăr, biscuiți, turte, tot ceea ce ține de panificație.

  •  Procedurile de export pentru aceste produse aflate în derulare se suspendă pe perioada stării de urgență.

  • Pentru zona economică, pe perioada stării de urgență se suspendă vânzarea-cumpărarea de acțiuni în sistemul energetic național.

  • Se impune obligativitatea să se monteze dispozitive de dezinfectare în blocuri și să se dezinfecteze lifturile, casa scărilor.

  • Pentru că se apropie Sărbătorile, în zilele de joi, vineri și sâmbătă, premergătoare sărbătorilor pascale, operatorii economici își pot prelungi orarul de funcționare, fiecare cum consideră.