ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


OUG în baza căreia Comitetul pentru Situații de Urgență a emis restricțiile din starea de alertă este neconstituțională, potrivit unor juriști consultați de Mediafax.
 
Prin Decizia din 6 mai a Curții Constituționale s-a stabilit că actul normativ care restrânge drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor nu poate fi decât o lege, ca act formal al Parlamentului, adoptată cu respectarea Constituției.
 
O astfel de lege pentru prevenirea răspândirii coronavirusului a fost votată joi de Parlament, însă, procedural, nu poate intra în vigoare până luni, 18 mai. Între timp, pentru evitarea așa-numitului „vid legislativ” de 3 zile, Guvernul a emis o ordonanță de urgență prin care instituie măsuri similare celor care au fost amendate și votate de Parlament. Întrucât aceste măsuri sunt adoptate de Guvern, nu de Parlament, și restrâng drepturi fundamentale garantate de Constituție, ele sunt neconstituționale, conform unei decizii anterioare a C.C.R.
 
Prin modificările aduse de OUG nr. 68/2020 (semnată de șeful Guvernului, Ludovic Orban), a fost emisă Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, fiind dispuse măsuri neconstituționale care restrâng/afectează drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor. Printre restricții se numără interzicerea protestelor în aer liber și a activităților culturale în spații închise, suspendarea cursurilor în instituțiile de învățământ și interzicerea deplasării persoanelor în afara localității/zonei metropolitane (cu anumite excepții).
 
„Amintim că, potrivit Constituției României, dreptul la liberă circulație, în țară și în străinătate, este garantat. De asemenea, Constituția prevede dreptul la învățătură, iar accesul la cultură este garantat, în condițiile legii. Apoi, articolul 39 din Constituție arată că mitingurile, demonstrațiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere și se pot organiza și desfășura numai în mod pașnic”, au declarat surse juridice pentru Mediafax.
 
„Practic, prin intermediul acestei ordonanțe nr. 68/2020, este declarată în România tot o stare de urgență, dar este îmbrăcată – neconstituțional – sub denumirea de „stare de alertă”; doar Președintele României poate declara starea de urgență, conform Constituției României”, mai precizează sursa citată.