ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Organizația Mondială a Sănătății (OMS), agenția globală de sănătate nealeasă, se reunește în prezent pentru a analiza o versiune preliminară a unui controversat tratat internațional privind pandemiile, care îi va conferi OMS puteri sporite de supraveghere.
 
AGENDA POATE FI CONSULTATĂ AICI.

Noile puteri de supraveghere sunt detaliate în articolul 10 („Consolidarea și susținerea capacităților de prevenire, pregătire, răspuns și recuperare a sistemelor de sănătate în caz de pandemie") și în articolul 17 („O singură sănătate") din proiectul de tratat. Acestea includ cerințe pentru statele membre ale OMS de a „crea și consolida sistemele de supraveghere" în sectorul public și privat și de a consolida "sistemele de supraveghere One Health" ale OMS.

În fișa sa informativă privind inițiativa „O singură sănătate", OMS citează Covid-19 ca fiind unul dintre principalii factori care au determinat extinderea abordării „O singură sănătate" și notează că pandemia COVID-19 „a scos în evidență necesitatea unui cadru global pentru o supraveghere îmbunătățită și a unui sistem mai holistic și mai integrat."

Deși proiectul de tratat nu menționează urmărirea și testarea contactelor, acestea au fost două dintre principalele instrumente de supraveghere care au fost utilizate pentru a urmări răspândirea Covid-19 în timpul pandemiei și pentru a crea o rețea de supraveghere în masă. Acest lucru nu numai că a dus la faptul că mulți cetățeni au fost forțați să folosească aplicații și dispozitive de supraveghere, dar datele au fost adesea folosite în mod abuziv de către guverne și terți.

Acest tratat nu numai că acordă OMS noi puteri de supraveghere, dar recunoaște, de asemenea, „rolul central al OMS" și o consideră ca fiind „autoritatea de conducere și de coordonare a activității internaționale în domeniul sănătății".


Reuniunea de trei zile pentru a discuta acest proiect de tratat a început luni (5 decembrie) și se încheie ASTĂZI (7 decembrie). Sunt prezenți membrii unui organism interguvernamental de negociere (INB) care a fost creat de către organismul decizional al OMS, Adunarea Mondială a Sănătății (WHA), care a fost însărcinat cu redactarea și negocierea acestui tratat internațional privind pandemiile.

INB preconizează că va finaliza acest tratat internațional privind pandemiile până în mai 2024 și că va prezenta un raport final la cea de-a șaptezeci și șaptea reuniune a WHA.

Dacă va trece, tratatul va fi adoptat în temeiul articolului 19 din Constituția OMS. Această dispoziție permite WHA să impună convenții sau acorduri obligatorii din punct de vedere juridic pentru cele 194 de state membre ale OMS (care reprezintă 98% din toate țările din lume) dacă două treimi din WHA votează pentru acestea, potrivit reclaimthenet.

Spre deosebire de procesul de legiferare din cadrul multor națiuni democratice, în care oficialii sunt aleși pentru a pune în aplicare legile naționale care reflectă voința populației din țară și sunt eliminați prin vot dacă nu reușesc să atingă acest obiectiv, OMS împuternicește un număr mic de reprezentanți globali, care sunt adesea diplomați nealeși, să decidă asupra legilor internaționale care sunt impuse celor 194 de state membre ale OMS.

Înainte ca aceste reuniuni să aibă loc, OMS și-a demonstrat dragostea pentru supravegherea în masă. Aceasta a susținut public de mai multe ori pașapoartele pentru vaccinuri. De asemenea, OMS a lăudat inițial răspunsul Chinei la Covid, care se bazează în mare măsură pe supravegherea digitală, și abia recent și-a schimbat poziția pentru a critica politica Chinei de zero-Covid.

Multe națiuni puternice susțin această acaparare de putere a OMS, inclusiv Statele Unite (SUA), Regatul Unit (RU), Canada, Australia, Noua Zeelandă și Consiliul European (CE) (care reprezintă 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE)).

În timp ce unii politicieni din aceste țări s-au opus acestui tratat, împotrivirea nu a reușit până acum să oprească sau să încetinească progresul acestui tratat internațional privind pandemiile, iar finalizarea din mai 2024 este încă foarte mult în joc.