ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Organizația Salvați Copiii cere Guvernului României abrogarea urgentă a prevederilor în baza cărora au fost comasate Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții (ANPDCA) cu Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD), scrie Agerpres. 

Conform unui comunicat al organizației nonguvernamentale, ANPDCA este „o instituție de o importanță crucială pentru respectarea drepturilor copiilor" din România.

„O astfel de decizie, luată într-o guvernare anterioară, a creat uriașe dificultăți în coordonarea și monitorizarea sistemului de protecție a copilului, cu consecințe directe în viața copiilor și familiilor aflate în atenția serviciilor de asistență socială. De aceea, motivarea măsurii de desființare a ANPDCA prin menționarea 'interesului public' este contradictorie, deoarece, în fapt, ignoră complet ceea ce, legal și moral, este primordial pentru societatea românească: principiul constituțional al interesului superior al copilului", arată comunicatul.
 
Potrivit organizației, prin contopirea intereselor copilului cu cele ale adulților cu dizabilități „se anulează primordialitatea intereselor lor, repetându-se greșelile” din trecut.

„Bazându-ne pe experiența muncii noastre și a colaborării directe cu ANPDCA, considerăm că desființarea acestei structuri strategice distincte, învestită cu competențe clare în promovarea și protecția drepturilor copilului, va afecta profund procesul de monitorizare și implementare a strategiilor și planurilor de acțiune care vizează copilul. Ținând seama de aceste aspecte, Organizația Salvați Copiii cere Guvernului României abrogarea urgentă a art. 9 alin. 2 și completarea OUG 68/2019 cu măsuri care să determine întărirea rolului ANPDCA pentru o mai bună coordonare a politicilor destinate copiilor și familiilor acestora. Ne exprimăm disponibilitatea de a contribui la găsirea unei soluții în acest sens", a precizat Salvați Copiii.

Conform comunicatului, România întâmpină în continuare „dificultăți” în asigurarea protecției sociale a copiilor din zonele rurale sau urbane afectate de sărăcie. De asemenea, creșterea calității serviciilor sociale, reducerea numărului de copii care ajung în centrele de plasament sau la asistenți maternali și dezvoltarea sistemului de adopții sunt „majore provocări” pentru prezent și viitor.

”Problematica complexă a respectării dreptului la familie și la protecție împotriva abuzului, neglijării și abandonului, necesitatea coordonării centrelor de plasament și a accelerării procesului de adopție pentru copiii aflați în sistemul de protecție, prevenirea exploatării copilului în țară ori în Uniunea Europeană, cer mai degrabă o întărire a funcțiilor și puterii de decizie a ANPDCA pentru a crea premisele unui sistem național competent și cât mai aproape de performanțele altor țări din spațiul european", adaugă organizația.

Noul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat joi comasarea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții (ANPDCA) cu Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD). Ministrul a apreciat că palierul de conducere din cadrul structurilor ministerului nu are efect în calitatea serviciilor oferite contribuabililor.