ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 14.04 / 03:05 Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a făcut o serie de precizări cu privire la modul în care românii pot lucra terenul agricol pe care îl dețin: nu există o limită de distanță pentru deplasările în scop agricol, însă cetățenii trebuie să facă dovada deținerii terenului pe care merg să-l lucreze.

„Am văzut o interpretare a faptului că unii sunt opriți atunci când merg la munci agricole să își lucreze terenuri, grădini, câmpuri agricole. În Ordonanță este prevăzută posibilitatea de a merge să îți lucrezi pământul. Intenționat nu am pus distanța pentru că poate locui cineva într-un oraș și poate să aibă terenul la 50 km, la 30 km, nu puteam impune distanța riguroasă de 2 km, de 20 km, de 30 km, de 100 km, pentru că sunt proprietari în București care poate au terenul la 200 km distanță. Așadar, activitatea în agricultură, munca în grădină, în loturile de teren, în tot ce ține de o plantație pomicolă sau de o exploatație agricolă, toate acestea sunt permise”, a afirmat ministrul Marcel Vela în cadrul unei declarații de presă făcute la Nădlac, în județul Arad, potrivit Agro-TV

Întrebat cum poate să facă un cetățean dovada că merge să lucreze un teren agricol, ministrul Vela a răspuns: „Arătați că aveți un teren unde mergeți. Dovediți, dovediți!”.
 
ȘTIRE INIȚIALĂ: Ministerul Afacerilor Interne atenționează că românii care nu sunt fermieri, dar au o casă cu grădină la țară sau o livadă pentru consumul propriu, nu beneficiază de aceleași prevederi ca producătorii agricoli.
 
Potrivit Agrointel.ro, MAI a explicat că doar fermierii și cei care își câștigă traiul din agricultură se pot deplasa pentru efectuarea lucrărilor agricole de sezon, în timp ce românii care dețin case, grădini sau livezi la țară sunt sancționați dacă părăsesc locuința pentru a se îngriji de acestea, având în vedere că astfel de deplasări nu reprezintă o urgență.

„Conform Ordonanțelor Militare nr. 3 și nr. 4 este permisă deplasarea persoanelor, fără a fi specificată o distanță anume, pentru activități agricole. Această excepție a fost introdusă, în principal, pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli și al persoanelor care obțin din activitățile agricole unicul sau principalul venit și nu pentru a fi folosită ca pretext pentru a efectua deplasări de către orice persoană care are în proprietate un teren. Reamintim că nerespectarea prevederilor Ordonanțelor Militare se sancționează contravențional.

Măsura de a interzice deplasările care nu sunt urgente sau absolut necesare a fost dispusă pentru a preveni răspândirea infecției cu noul coronavirus prin limitarea contactelor cu persoane care ar putea fi infectate, unele fiind asimptomatice”, au răspuns reprezentanții MAI la întrebarea unei familii care dorea să plece la casa bătrânească, situată la 500 km de București, pentru a face lucrări de primăvară la plantația de pomi fructiferi din gospodărie.