ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu ocazia recentelor excavări efectuate în cadrul lucrărilor de reabilitare a Școlii Generale din Cornii de Sus, comuna Tătărăști (jud. Bacău), construite în 1952 pe locul unei biserici demolate de comuniști, au fost descoperite oseminte umane care, în loc să fie raportate specialiștilor de la nivel județean, au fost pur și simplu aruncate într-un morman de pământ de către firma constructoare, care a continuat renovarea școlii fără să anunțe autoritățile, potrivit lui Cătălin Crimu, directorul Asociației Culturale „Vasile Pârvan”.  

„În urma unei sesizări cu privire la un material istoric de mare valoare, o echipă a Asociației s-a deplasat în satul Cornii de Sus (Bacău). Aici s-a constatat faptul că în timpul renovării școlii din sat (corpul B) au fost descoperite mai multe schelete umane. Constructorul, în loc să anunțe Direcția Județeană pentru Cultură Bacău (sau specialiștii din cadrul Muzeului Județean de Istorie Bacău) și să sisteze lucrările, a continuat, distrugând multe probe de mare importanță istorică. Multe oseminte pot fi văzute în stradă, împreună cu resturile de materiale.

S-au descoperit, de asemenea (din sursele localnicilor), și două schelete, probabil părinte și copil. Osemintele, din spusele localnicilor, au fost reîngropate lângă școală.

Din datele noastre, a reieșit faptul că acolo a fost o biserică ortodoxă, prima mențiune despre ea fiind din 1798, informațiile arătând că lăcașul a fost construit de „unguri” [români transilvăneni, n.n] și localnici. Demolarea bisericii s-a făcut în anul 1952 de către autoritățile comuniste, pe locul acesteia construindu-se un teren de sport și o școală.

Este regretabil faptul că autoritățile locale, dar și constructorul, nu au anunțat instituțiile abilitate, așa cum prevedea legea patrimoniului cultural.

În consecință, Asociația a făcut mai multe sesizări către instituțiile de resort, urmând ca în zilele ce urmează situația să fie anchetată”, a anunțat Asociația Culturală „Vasile Pârvan” pe pagina sa de Facebook


Cornii de Sus

Vezi galeria Cornii de Sus