ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ostașii români căzuți în Basrabia în al Doilea Război Mondial au fost comemorați, vineri, la Cimitirul Eroilor Armatei Române din localitatea Stoicani (Soroca). La eveniment a participat și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, informează Radio Chișinău. Un sobor de preoți de la  Mitropolia Basarabiei, în frunte cu parohul Bisericii „Sfinții Martiri Brâncoveni”, a ținut un TeDeum în memoria soldaților căzuți.

La cimitirul din satul Stoicani, raionul Soroca, reconstruit în anul 2005, sunt înhumați 78 de ostași români, căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. 14 dintre soldați sunt necunoscuți. Acum 14 ani, locul era pășune pentru vite. Ana Bejan este una dintre persoanele care s-au implicat în amenajarea cimitirului. Femeia spune că groapa în care au fost înmormântați ostașii a fost descoperită de câțiva germani, care au venit în 2005 să caute oseminte ale soldaților nemți. Când au făcut săpături, au găsit în gropile comune rămășițe ale soldaților nemți, români și ruși.

Ambasadorul a declarat că prin această acțiune se aduce un omagiu și o mulțumire veteranilor Armatei Române, care au contribuit prin jertfa lor ca România să devină o națiune respectată, membră a Uniunii Europene și a NATO. Daniel Ioniță a spus că este important ca România și alte națiuni să-și cinstească eroii și a amintit în acest context despre relațiile speciale dintre Rep. Moldova și România, cu o comunitate de limbă și istorie, cu tradiții comune.
„Ne leagă eroi comuni. Avem veterani comuni, avem aceleași tradiții, aceleași aspirații”, a declarat Daniel Ioniță.

Militarii români înhumați pe teritoriul Rep. Moldova provin din rândul celor căzuți în Al Doilea Război Mondial, în luptele pentru eliberarea Basarabiei. Conform datelor actuale, este vorba de puțin peste 6 mii de soldați români. Cei mai mulți  dintre ei sunt înhumați în localitățile Țiganca, Cania, Miclăușeni, Chișinău, Soroca și Tighina.

Ziua Veteranilor de Război este marcată anual în semn de recunoștință față de cei care au luptat pentru apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a României.