ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urma inițiativiei ambasadorului României în Rusia, ostașii români îngropați în cimitirul multinațional de la Krasnogorsk, Moscova, au fost comemorați vineri, de Ziua Armatei Române.

„Ca în fiecare an, de Ziua Armatei, m-am gândit la ostașii români neîntorși din Rusia și am mers cu o coroană de flori și o lumânare la cimitirul multinațional de la Krasnogorsk unde își dorm somnul de veci și câțiva prizonieri români morți în Lagărul nr.27 NKVD”, a scris ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, pe pagina sa de Facebook.

Prezent a fost și un grup de tineri din Iași, aflați împreună cu Pr. Arhim. Nicodim Petre, consilier în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, într-un pelerinaj la Moscova.

Părintele Nicodim a oficiat o slujbă de pomenire a militarilor români căzuți pe frontul de Est și morți în lagărele din Rusia. Aproximativ 50.000 de prizonieri străini, între care și români au suferit în Lagărul nr.27 NKVD.

În luna iulie, ambasadorul României în Rusia anunța publicarea unei liste nominale a primilor 10.724 de prizonieri de război români morți între anii 1941-1956 în lagărele NKVD care au existat pe teritoriul Federației Ruse. Asta, în condițiile în care numărul total de prizonieri români identificați până în prezent în arhivele ruse este de 29.829. 

Documentul a fost publicat pe site-ul Ambasadei României la Moscova și reprezintă, după cun spunea Vasile Soare, o șansă ca urmașii foștilor prizonieri români de război să afle abia acum, după 75 de ani, să afle unde își dorm somnul de veci tații, bunicii și străbunicii lor care nu s-au mai întors din război niciodată.