ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea de Apel din Helsinki i-a găsit pe parlamentarul finlandez Päivi Räsänen și pe episcopul luteran Juhana Pohjola nevinovați de "discurs de ură" pentru că au susținut viziunea biblică asupra căsătoriei și sexualității, relatează LifeSiteNews.

"Mă simt profund ușurat. Instanța a aprobat și confirmat pe deplin decizia tribunalului districtual, care a recunoscut dreptul fiecăruia la libertatea de exprimare", a declarat Räsänen după verdict. 

Räsänen a fost acuzată de "agitație împotriva unui grup minoritar" în 2021 pentru că și-a împărtășit convingerile biblice cu privire la căsătorie și sexualitate.
 
Într-un tweet din 2019, care a inclus un verset din scrisoarea Sfântului Pavel către Romani în care sunt condamnate actele homosexuale, fostul ministru de interne finlandez a criticat Biserica Luterană din Finlanda pentru participarea la o paradă "Pride" LGBT.
 
De asemenea, ea a fost acuzată pentru că și-a exprimat opiniile într-o dezbatere radiofonică din 2019 și într-o broșură a bisericii din 2004 intitulată "Male & Female He Created Them". Episcopul luteran Juhana Pohjola a fost acuzat pentru publicarea pamfletului din 2004. 

Räsänen și Pohjola au fost achitați în unanimitate de către un tribunal districtual finlandez în martie 2022, dar procuratura a făcut apel la decizie.
 
La 14 noiembrie, Curtea de Apel a confirmat achitarea din 2022 printr-o decizie unanimă, constatând că "nu există niciun motiv, pe baza probelor primite la audierea principală, pentru a evalua cazul în vreun fel diferit de cel al instanței districtuale. Prin urmare, nu există niciun motiv pentru a modifica rezultatul final al hotărârii Tribunalului districtual".

Potrivit ADF International, un grup creștin pentru drepturile omului care îi reprezintă pe inculpații finlandezi, acuzarea poate face un ultim apel la Curtea Supremă până la 15 ianuarie 2024. 

"Nu este o crimă să trimiți pe Twitter un verset din Biblie sau să te angajezi într-un discurs public cu o perspectivă creștină", a declarat Räsänen după achitarea sa.
 
"Încercările făcute pentru a mă urmări în justiție pentru că mi-am exprimat convingerile au avut ca rezultat patru ani extrem de dificili, dar speranța mea este că rezultatul va constitui un precedent esențial pentru protejarea dreptului omului la libertatea de exprimare. Sper sincer că și alte persoane nevinovate vor fi scutite de același calvar pentru că și-au exprimat pur și simplu convingerile." 

În declarațiile de deschidere a procesului de apel din 31 august, procurorul finlandez Anu Mantila a declarat: "Poți cita Biblia, dar interpretarea și opinia lui Räsänen cu privire la versetele biblice sunt criminale". 

ADF International relatează că acuzarea a atacat teologia lui Räsänen și a lui Pohjola pe tot parcursul interogatoriului încrucișat, întrebându-i dacă vor renunța sau "actualiza" ceea ce au spus despre căsătorie și sexualitate.

"În centrul interogatoriului procurorului asupra lui Räsänen a fost aceasta: ar renunța la convingerile sale?
 
Răspunsul a fost nu - ea nu ar nega învățăturile credinței sale. Interogatoriul a semănat cu un proces de "erezie" din Evul Mediu; s-a lăsat să se înțeleagă că Räsänen a "blasfemat" împotriva ortodoxiei dominante a vremii", a declarat avocatul lui Räsänen, Paul Coleman, director executiv al ADF International. 

Procurorul a susținut că parlamentarul finlandez ar fi trebuit să știe că vorbele sale pot fi ofensatoare pentru anumite persoane și că, prin urmare, ar fi trebuit să se abțină de la a-și exprima convingerile. "Ideea nu este dacă este adevărat sau nu, ci faptul că este insultător", a spus ea. 

Curtea de Apel a menținut hotărârea Tribunalului districtual, care a constatat că "trebuie să existe un motiv social imperativ pentru a interveni și a restricționa libertatea de exprimare". Curtea districtuală nu găsise un astfel de motiv, declarând că "nu este de competența Curții districtuale să interpreteze concepte biblice".