ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Este clar de mai mulți ani că Guvernul Ungariei nu își va da acordul pentru întrunirea formală a Comisiei NATO-Ucraina până când maghiarilor din Transcarpatia nu li se restabilesc drepturile - a spus ministrul afacerilor externe și comerțului exterior, Péter Szijjártó, marți seara, la București, într-o declarație transmisă în direct pe canalul de știri a televiziunii publice ungare M1, informează știripesurse, potrivit Rador.

Comisia NATO-Ucraina nu a primit acordul Ungariei, lucru stipulat și de Financial Times într-un articol, și reconfrmat de ministrul ungar. Din acest motiv, ministrul de externe al Ucrainei va participa doar la dineul de lucru.

„Aceasta nu este o poziție nouă a Ungariei, am spus clar, deja cu ani în urmă, că atâta timp cât comunitatea națională maghiară care trăiește în Transcarpatia nu își recapătă drepturile care i se cuvin Ungaria nu va fi de acord cu convocarea unei întruniri formale a Comisiei NATO-Ucraina" - a  declarat Péter Szijjártó.

Péter Szijjártó a atras atenția cu privire la faptul că: de la izbucnirea războiului din Ucraina, toată lumea poate vedea și constata că Ungaria nu a vorbit despre probleme legate de drepturile maghiarilor din Transcarpatia. „Nu am amintit aceste probleme, dar nici nu le-am uitat" - a afirmat Péter Szijjártó, care a adăugat: „sperăm că războiul se va încheia cât mai curând, iar după ce războiul se va încheia, vom avea ocazia să reluăm discuțiile despre aceste probleme".

„Nu putem și nici nu dorim să abandonăm această poziție" - a precizat Péter Szijjártó, subliniind că guvernul de la Budapesta continuă să considere extrem de importantă asigurarea drepturilor minorității maghiare din Ucraina.

El a concluzionat: în privința convocării Comisiei NATO-Ucraina a fost lansată o inițiativă informală, „non-paper", care nu a fost agreată de Ungaria și de Turcia.

„Consider că participarea ministrului de externe ucrainean aici, în această seară, la o reuniune informală, oferă o platformă adecvată solicitărilor referitoare la consultări formulate de statele membre ale NATO" - a mai spus diplomatul ungar.