ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Trailer-ul unui film realizat în Germania de Vest în 1979 s-a reviralizat zilele acestea pe social media, întrucât are un scenariu ce conține aproape punct cu punct politicile de contracarare ale unei contagiuni, izbitor de asemănătoare cu pandemia pe care urma s-o traverseze omenirea câteva decenii mai târziu.
 
„Sindromul Hamburg” (The Hamburg Syndrome) este un film S.F. realizat în coproducție RFG - Franța în 1979 despre izbucnirea unei epidemii, carantinarea și vaccinarea populației. Mai mult, virusul nu este cunoscut și nici definit, oamenii sănătoși sunt considerați bolnavi asimptomatici, se aplică prezumția de vinovăție, iar populația e înspăimântată de mass-media și politicieni, în timp ce birocrații cer fonduri și asigură că o mai bună finanțare ar duce la o mai eficientă eradicare.
 
Nu lipsesc discursurile și îndemnurile la comunitarism și implicare colectivă. Filmul are toate ingredientele scenariului pe care îl trăim noi, 42 de ani mai târziu: înspăimântarea populației, mediatizarea zilnică a deceselor, șiruri nesfârșite de ambulanțe, limitarea drepturilor și libertăților fundamentale, carantinarea, interanrea cu forța, purtarea obligatorie a măștilor (fie măști obișnuite, fie măști de gaze), a combinezoanelor și a costumelor de scafandru, încolonarea întru vaccinare, represalii contra celor care nu se conformează, recompense pentru cei care se aliniază noii propagande, ba chiar și confiscarea vârstnicilor din sânul familiei - spre „binele lor”.
 
Totul, asezonat cu manifestații și contramanifestații, condamnări ale absurdității, discursuri demagogice, reverii filozofice și chiar predici religioase. În mijlocul haosului dezlănțuit, vocea înțeleptului găsește că încă mai există speranță, deoarece omenirea a progresat întotdeauna când a fost supusă unor situații-limită. Vreo asemănare cu epoca 2020 - 2021? Lăsăm cititorii să decidă asta. Câteva replici:

„Nu sunt bolnav, nu e nimic în neregulă cu mine, cel mai probabil”.
 
„Ceea ce faceți este prostesc, de râsul curcilor. Locul vostru e la casa de nebuni. N-aveți decât să vă distrugeți singuri!”.  
 
„Primele măsuri de urgență includ restrângerea libertății de mișcare și interzicerea deplasărilor personale. Cei care nu se conformează se pot aștepta la internarea imediată într-unul dintre lagărele sanitare centrale. Ministerul de interne a subliniat că oricine ar pune în pericol binele comun nu va putea să se bazeze pe bunăvoința comunității. Numai voința de neclintit a tuturora poate fi o forță eficientă”.
 
„Vă mulțumesc, fiecăruia dintre voi. Pericolul încă nu a trecut. Trebuie să contribuim cu toții la identificarea chiar și a ultimului nevaccinat. Rămâneți vigilenți!” 
 
„Valorile societății se prăbușesc. Justiția e la pământ. Sănătoși sunt acum cei bolnavi!” 
 
„Vom vaccina întreaga populație. Și ultimul nevaccinat trebuie prins și vaccinat!” VIDEO:

 
Ceea ce tocmai ați privit este un rezumat al filmului, cei care doresc îl pot urmări integral, cu subtitrare în limba română, pe YouTube. Dacă ați vizionat și alte filme care par să descrie dinainte criza pe care o traversează omenirea în prezent, vă rugăm să ni le indicați în comentarii.