ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul Național Liberal a atacat luni la Curtea Constituțională două proiecte inițiate de PSD, adoptate vineri de Camera Deputaților, anume Legea pentru suspendarea rambursării creditelor și Legea privind suspendarea plății utilităților, a anunțat luni pe social media liderul deputaților liberali, Florin Roman. 

„PSD încearcă să împiedice măsurile luate deja de guvern, prin înregistrarea inițiativelor în aceeași zi în care au fost adoptate de guvern. Și fără avizul Consiliului Economic și Social! În graba de a sabota măsurile luate deja de guvern, majoritatea toxică a PSD a trecut aceste proiecte cu tăvălugul, fără dezbatere parlamentară și fără avize de la comisii importante, precum cea juridică sau economică.

Celor două inițiative le lipsesc punctul de vedere al guvernului și impactul socio-economic, juridic și bugetar. PSD, partidul populismului, deschide calea unor <<facilități>>, care în final, vor fi suportate tot de cetățeni, fie în plata lunară a ratei majorate la bancă, fie în factura mai costisitoare la utilități.

În cazul suspendării ratelor la bănci, măsura propusă nu face diferența între rău platnici și buni platnici, propunerea PSD tratând la fel pe cei cu plata la zi a ratelor și pe cei care nu au plătit de 3 luni. În cazul facilităților fiscale, în care PSD propune amânarea plăților la utilități, în comunicarea publică, populiștii au <<uitat>> să amintească de măsura acoperirii golului la operatorii de distribuție, din credite, ceea ce înseamnă ca după 3 luni, PSD le face cadou romanilor facturi greu împovărătoare. La fel și în cazul CAS și CASS”, a scris luni Florin Roman pe pagina de Facebook a Partidului Național Liberal

În replică, Partidul Social-Democrat i-a acuzat pe liberali că sunt incapabil să-și lase deoparte „orgoliile politice mărunte”, în contextul unei crize care afectează întreaga țară, măsurile sociale fiind agreate și de celelalte partide, la fel cum s-a întâmplat într-o serie de alte țări europene.  

„Atacarea la #CCR a legilor votate de toate celelalte partide, pentru sprijinirea economiei și a cetățenilor, arată că #PNL e incapabil să treacă peste orgoliile politice mărunte, chiar și atunci când situația din țară este dramatică!

Nu e nimic populist la aceste legi, sunt #măsuri adoptate de multe alte state!”, a scris marți Partidul Social-Democrat pe social media, citând măsuri similare luate în Franța, Italia, Spania, Germania, Marea Britanie sau Canada. 

Atacarea proiectelor legislative inițiate de PSD la Curtea Constituțională va determina blocarea acestora și rămânerea în vigoare a ordonanțelor de urgență, întrucât CCR a decis, după decretarea stării de urgență de către președintele republicii, să își suspende activitatea în luna martie și este deocamdată neclar dacă își va relua funcționarea în aprilie, după ce Klaus Iohannis a anunțat prelungirea cu încă o lună a stării de urgență.