ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 20:38 Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri seară, numele noului premier desemnat, la finalul consultarilor cu partidele politice parlamentare.
”Noi nu ne dorim să blocăm România, ci să mergem mai departe, să rezolvăm problemele României. Am decis deja să fac deja o desemnare pentru a mișca lucrurile.Astăzi am decis să desemnez pentru poziția de prim-ministru pe domnul Vasile Florin Cîțu, actualmente ministru al Finanțelor, care se va prezenta, sper,  într-un timp scurt în fața Parlamentului cu o echipă guvernamentală și cu un program de guvernare”, a declarat președintele.
 
Știrea inițială

Președintele Klaus Iohannis a început, miercuri, la Palatul Cotroceni, consultările cu partidele în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru, după ce a acceptat depunerea mandatului de premier desemnat de către liderul liberalilor, Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban a fost mandat de conducerea partidului să meargă la consultarile cu președintele Klaus Iohannis fără o variantă de premier.În plus, PNL nu îl mai propune pe Orban pentru această funcție, pentru a treia oară, potrivit Antena3.

 „PNL va susține decizia președintelui”, a declarat Ludovic Orban după consultările de la Cotroceni. El a refuzat însă să dezvăluie care va fi propunerea președintelui. „Vom acționa în litera și spiritul Constituției și vom încerca să strângem o majoritate”, a mai spus Orban.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat după consultările cu președintele că social-democrații nu intenționează să voteze un guvern minoritar al PNL. El l-a acuzat pe Iohannis că intenționează să prelungească actuala criză politică. „Noi am spus că dacă se vine cu un prim-ministru și un guvern în integralitatea sa de specialiști, PSD nu are nimic împotrivă să îl voteze, pe perioada până la alegerile la termen, constituționale. Asta înseamnă că nu vom vota niciun fel de guvern minoritar al PNL”, a spus Ciolacu, care a adăugat că „nici în visele cele mai rele” nu ar vota un guvern condus de ministrul interimar al Finanțelor, Florin Cîțu.
 
Dan Barna a declarat, după ce a ieșit de la consultări, că s-a dovedit că PNL nu poate gestiona singur actuala situație. El a anunțat că alianța USR-PLUS l-a propus pe Dacian Cioloș pentru postul de prim-ministru. Barna a mai adăugat că alegerea primarilor în două tururi rămâne obiectivul prioritar al formațiunii sale.

 
Posibilitatea ca șeful statului să desemneze un premier care să nu fie din rândul liberalilor a fost tot mai invocată în ultimele ore.
 
Ludovic Orban și-a retras marți mandatul de premier desemnat, după o discuție de o oră și jumătate cu șeful statului.  
 
Iohannis este nevoit să facă o nouă propunere de premier, după ce Curtea Constituțională a dat peste cap toate calculele și a decis că numirea lui Ludovic Orban a fost neconstituțională. 

În prezent, varianta unui premier tehnocrat este din ce în ce mai vehiculată, după decizia Curții Constituționale, care a stabilit că numirea lui Ludovic Orban a fost neconstituțională. 
 
Ce variante are Iohannis după decizia CCR

- premier susținut de o majoritate parlamentară

- premier PNL

- Guvern de Uniune Națională