ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 05.06/ 18:45 Partidul Național Liberal va susține candidatura lui Peter Eckstein-Kovacs la funcția de Avocat al Poporului „pentru a asigura o coerență în acțiunea opoziției”, a declarat, luni, președintele PNL, Ludovic Orban.

El a afimat că decizia de a susține propunerea UDMR a fost luată și „pentru a crește șansele de a pune un Avocat al Poporului care să nu fie din zona puterii”.

„Pentru unitatea opoziției, pentru a asigura șansa parlamentarilor care sunt de partea opoziției, am acceptat, după discuții și cu societatea civilă, cu partenerii noștri din opoziție, am acceptat susținerea acestui candidat. Nu este candidatul nostru, dar întotdeauna în politică trebuie să ai flexibilitate. Așa cum partenerii din USR au susținut candidatura candidatului PNL Raluca Turcan pentru președinția Camerei, renunțând la candidatul propriu, și noi am considerat să luăm decizia pentru a asigura o coerență în acțiunea opoziției, pentru a crește șansele de a pune un Avocat al Poporului care să nu fie din zona puterii și care să nu se comporte așa cum s-a comportat Ciorbea, nu ca avocat al poporului, ci ca avocat al puterii”, a spus Ludovic Orban într-o emisiune la Realitatea TV.
 
Știrea inițială

Liderul senatorilor USR, Adrian Wiener, i-a solicitat, joi, președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, demararea procedurilor de numire a Avocatului Poporului, propunerea USR, susținută de PNL și PMP, fiind Peter Eckstein-Kovacs, informează Agerpres.
 
Potrivit sursei citate, senatorul Adrian Wiener a precizat că „se impune urgentarea convocării unei ședințe comune a Birourilor permanente ale Senatului și Camerei Deputaților săptămâna viitoare, având în vedere că funcția de Avocat al Poporului este vacantă de pe data de 15 aprilie”.
Ulterior, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat, la Cluj, că Uniune va susține numirea lui Eckstein-Kovacs Peter ca Avocat al Poporului.

Avocatul Poporului este numit în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului pe o durată de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului o singură dată.