ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


COMUNICAT PNȚCD primit la redacție:

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE PREAFERICITUL DANIEL, PATRIARHUL ROMÂNIEI

PRIN INTERVENȚIA ÎN DERULAREA PROCESULUI PENAL A DLUI VASILE BĂNESCU, V-AȚI ASUMAT ÎNTREAGA RESPONSABILITATE PRIVINDU-L PE ÎPS TEODOSIE, ARHIEPISCOPUL TOMISULUI

Preafericirea Voastră,

Dosarul penal deschis de DNA împotriva ÎPS Teodosie este în curs de soluționare, abia în fața organului de urmărire penală. Până la finalizarea procesului, ca orice cetățean, ÎPS Teodosie beneficiază de prezumția de nevinovăție, prescrisă de Constituția României:

”Până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de condamnare, persoana este considerată nevinovată.” (art. 23 alin. 11 din Constituție).

Nimeni nu are dreptul să aducă atingere integrității morale a celui supus judecății până la finalizarea procesului, interdicția fiind dispusă de legea supremă, garantul absolut al drepturilor și libertăților individuale.

Prin declarațiile remise presei în 18.01.2024, domnul Vasile Bănescu, Purtător de Cuvânt al Patriarhiei (prezentat de media și ca Purtător de Cuvânt al BOR - n.n.), a încălcat flagrant dispoziția constituțională.

Iată câteva afirmații, care pot fi interpretate ca intervenție în ancheta penală a Patriarhiei:

”Cazul despre care vorbim este un caz complicat și care are o legătură cu o persoană care înțelege, iată, să persiste, aș spune, în contrazicerea celor care transmit că totuși ceva s-a întâmplat. E o filmare pe care a văzut-o toată lumea, nu este secretă, e o filmare care nu a lăsat loc de foarte multe interpretări. E un acord verbal al persoanei respective care acceptă o intervenție total impură pentru un interes al eparhiei respective, este adevărat, nu al persoanei anume.”

Domnul Bănescu nu este jurist, iar invocarea lui Dumnezeu și a bunului (său) simț, nu pot fi folosite în aplicarea legii penale.

Tehnica d-lui Bănescu, de a trage concluzii juridice prin manipularea perfidă a limbajului teologal este inacceptabilă, tehnică discursivă a minciunii.

În dreptul penal sunt sacrosante principiul legalității, interpretarea probațiunii exclusiv de către magistrații îndrituiți, latura subiectivă fiind esențială.

Dl. Bănescu nu are nici calificare și nici drept să formuleze acuzații și să inducă soluții de condamnare în sfera penală. Chiar și specialiștii în dreptul penal pot greși în aplicarea legii, motiv pentru care sunt prescrise căile de atac, dreptul la apărare fiind sacrosant.

În același timp, ÎPS Teodosie a fost achitat în mai multe dosare penale deschise abuziv împotriva sa.

Citiți și Avocatul Cuculis intervine definitoriu în derapajele lui Bănescu de la Patriarhie și spectacolul creat de Secția DNA Constanța: Cei care încalcă prezumția de vinovăție nu fac altceva decât să atragă o răspundere civilă delictuală asupra lor

Prefericirea Voastră,

Având în vedere că dl Bănescu este prezentat public drept Purtător de Cuvânt al Patriarhiei și fiind vorba despre o intruziune directă în desfășurarea procesului penal privind un episcop, membru al Sinodului, responsabilitatea Dumneavoastră în influențarea justiției este angajată public, în mod explicit.

Orice bănuială de interferență în procesul penal a Prefericirii Voastre sau a unor membri ai Sinodului, împotriva ÎPS Teodosie, cutremură întreaga biserică și tulbură îngrozitor sufletele credincioșilor.

Cu mare îngrijorare vă aduc la cunoștință că intervenția gravă a dlui Bănescu în desfășurarea procesului nu mai poate fi retractată și aruncă o pată de neșters asupra oricărei soluții de condamnare a ÎPS Teodosie.

Într-o țară în care justiția a făcut nenumărate victime nevinovate, condamnate prin probe false de judecători corupți, instituția pe care o conduceți își asumă de azi toată responsabilitatea în fața poporului român binecredincios în procesul intentat de DNA împotriva ÎPS Teodosie.

Președinte PNȚCD,

Av. Aurelian Pavelescu

Citiți și DIVERSIUNE TIPIC SECURISTĂ livrată întregii prese jgheabiste: IPS Teodosie chemat cu surle la DNA în plin protest național al fermierilor și transportatorilor, pentru a schimba subiectul televiziunilor. Arhiepiscopul a ieșit la fel de senin precum a mers