ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urma uciderii a doi frați israelieni în Cisiordania pe 26 februarie 2023, o gloată de aproximativ 400 de israelieni a atacat orășelul palestinian Huwara și au incendiat zeci de locuințe și automobile, lăsând în urmă un mort și sute de răniți, până au fost opriți de forțele de securitate israeliene.36 de case au fost incendiate împreună cu 15 mașini, iar 9 familii au fost evacuate, informează Haaretz.
 
La câteva ore după împușcăturile de duminică, în urma cărora au murit doi israelieni, un grup mare de israelieni a intrat în orașul Hawara din Cisiordania și a început să arunce cu pietre în case și să dea foc la copaci și mașini din sat.
 
Unii lideri guvernamentali - inclusiv șeful Comitetului de Securitate Națională al parlamentului - au lăudat gloata și au îndemnat ca statul însuși să șteargă de pe suprafața pământului așezarea palestiniană, potrivit Știripesurse.
 
 
Alții - inclusiv cel mai important general israelian din Cisiordania - au folosit un limbaj chiar și mai dur, numind atacul „pogrom”, termen la care a recurs și Societatea Istorică Israeliană, într-un comunicat împotriva atacului semnat de către unii dintre cei mai renumiți istorici ai Israelului.

Conform istoricului John Klier, specializat în istoria evreilor din Rusia, pogromul este „o răbufnire de violență în masă îndreptată împotriva unei minorități religioase, etnice ori unui grup social, [care] de obicei implică instigarea sau controlul de la centru ori cel puțin pasivitatea autorităților locale”.

Coloniștii au dat foc unei case în care se afla o familie palestiniană, dar forțele de securitate israeliene au salvat familia în siguranță.
 
Ministerul palestinian al Sănătății raportează că un bărbat în vârstă de 37 de ani a murit în urma unor împușcături în stomac, iar un altul este grav rănit la cap după ce a fost lovit de o piatră.
 
Semiluna Roșie palestiniană raportează că 98 de palestinieni au fost răniți în atacurile israelienilor, alături de deteriorarea a 3 ambulanțe.

Palestinienii raportează, de asemenea, că în urma împușcăturilor, un palestinian a fost transportat la spital după ce a fost atacat de israelieni în Nablus.

Un batalion militar israelian de rezervă a sosit la Hawara, la sud de Nablus, împreună cu pompierii, și folosește echipamente antirevoltă pentru a-i respinge pe atacatori.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a cerut israelienilor"să nu-și facă dreptate", într-un anunț făcut duminică seară.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a repetat apelul lui Netanyahu ca grupul să nu ia legea în propriile mâini și a declarat că are "încredere deplină în forțele de securitate".

Liderul opoziției Yair Lapid a răspuns pe Twitter că guvernul Netanyahu este o amenințare la adresa securității Israelului, după ce "milițiile lui Smotrich au pornit să ardă Hawara".

Duminică seara, coloniștii israelieni s-au întors în avanpostul ilegal de la Evyatar. Coloniștii au lansat apeluri pentru a organiza un marș spre Hawara mai devreme duminică, pentru a se "răzbuna", după propriile lor cuvinte, pentru atacurile.

Doi evrei israelieni au fost împușcați mortal mai devreme duminică în timp ce traversau cu mașina orașul Hawara din Cisiordania, în apropiere de orașul Nablus.
 
Potrivit unor surse locale, atacatorul palestinian, care purta un tricou cu însemnele grupării militante Lion's Den din Nablus, a intrat în mașina lor înainte de a-i împușca pe amândoi de mai multe ori și de a fugi de la fața locului. Armata israeliană cercetează zona pentru a-l găsi pe atacator.

Morții israelieni sunt Hillel Yaniv, în vârstă de 22 de ani, și Yagel Yaniv, în vârstă de 20 de ani, doi frați din așezarea Har Bracha din Cisiordania.

În același timp, reprezentanți israelieni, palestinieni, iordanieni, egipteni și americani s-au reunit în orașul portuar iordanian Aqaba pentru a încerca să asigure calmul în Cisiordania și în Fâșia Gaza.
 
În urma discuțiilor, Israelul a convenit să oprească construcția de colonii în Cisiordania timp de patru luni și nu va aproba înființarea de noi avanposturi timp de șase luni.
 
Societatea Istorică Israeliană, într-un comunicat împotriva atacului semnat de către unii dintre cei mai renumiți istorici ai Israelului numește acest atac un POGROM, relateaza The Conversation preluat de Rador. 
 
 
VIDEO:
 
 
Iată ce a rămas după Pogrom, după cum prezintă Haaretz: