ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un olandez-canadian a dezvoltat o insuficiență cardiacă severă și acum are nevoie de un transplant de inimă, o afecțiune care a apărut la scurt timp după ce a primit o injecție de rapel a vaccinului de terapie genică cu ARNm COVID-19 de la Pfizer, fiindcă a vrut să călătorească în Canada pentru a-și vedea copiii. Înainte ca insuficiența cardiacă să îi schimbe viața pentru totdeauna, Alex van Kooten era o persoană de 52 de ani, de altfel extrem de sănătoasă și în formă, care se bucura frecvent de activități sportive și de agrement, cum ar fi schiatul, ciclismul și altele, relatează LifeSiteNews.

Alex, care s-a născut în Olanda, a emigrat în Canada împreună cu părinții săi la vârsta de 9 ani, petrecându-și cea mai mare parte a vieții în regiunile Toronto și Londra din Ontario, înainte de a se muta în Caraibe după ce și-a încheiat cariera profesională. Cândva vânzător corporatist și manager de vânzări pentru companii precum Hilti și Black & Decker, Alex și soția sa au decis că este timpul pentru o schimbare și s-au mutat în Aruba pentru a administra proprietăți în 2017. Pentru cuplu, odată ce a început pandemia COVID-19 și blocările la nivel mondial au început să lovească la începutul anului 2020, părăsirea insulei a devenit brusc exclusă din discuție. Aparent peste noapte, Aruba s-a transformat dintr-un paradis insular însorit într-o sală de așteptare de 180 de kilometri pătrați.

„Muncisem foarte mult în viața mea, de la o vârstă fragedă, și am decis să mă retrag", a declarat Alex pentru Vision Times. „De aceea ne-am mutat în Aruba, pentru a ne bucura de vreme, iar apoi a apărut COVID și nu mai este nevoie să spunem că am fost cam blocați. Speram, evident, că lucrurile vor merge mai bine. Aveam propria noastră mică afacere acolo cu case de vacanță și, bineînțeles, cu carantina aceea nu a mers prea bine."

„Și apoi, în cele din urmă, după doi ani în care nu ne-am văzut copiii, singura opțiune pe care o aveam pentru a-i vedea a fost să ne vaccinăm pentru a ne putea întoarce în Canada", a adăugat el. Dar planurile de a se întoarce acasă pentru a-i vizita pe copiii lor adulți s-au dovedit a fi dificil de organizat. La sfârșitul lunii ianuarie a anului 2021, guvernul Canadei a declarat că suspendă călătoriile din țările din Caraibe, în vigoare până la sfârșitul lunii aprilie. Un comunicat de presă al Transport Canada de la acea vreme, care anunța suspendarea călătoriilor a mai spus publicului că „toți călătorii aerieni care sosesc în Canada, cu foarte puține excepții, trebuie să rezerve o cameră într-un hotel aprobat de Guvernul Canadei pentru trei nopți, pe cheltuiala lor".

Carantina obligatorie la sosirea într-o țară din prima lume era, până atunci, fără precedent. Pe măsură ce pașapoartele de vaccinare au început să devină o tendință în mai multe țări din întreaga lume, Alex a început să simtă că era doar o chestiune de timp până când dorința sa de a se întoarce în Canada pentru a-și vedea familia va fi condiționată de vaccinare. „Îmi doream rău de tot să-mi văd copiii după doi ani... Nu este un lucru amuzant. Știi, mă simțeam prins în capcană.”

O decizie dificilă

Alex a declarat pentru Vision Times că a avut rezerve atât cu privire la vaccinuri, cât și la riscul de îmbolnăvire gravă de la COVID: „Am fost foarte reticent. Nu sunt un anti-vaccinist, dar am fost întotdeauna împotriva vaccinului antigripal. Iar acesta [COVID], pentru mine, a fost întotdeauna o gripă", a spus el. „Și nu avea prea mult sens ca oamenii sănătoși- eu eram extrem de sănătos, să se vaccineze pentru ceva care poate că mă va îmbolnăvi pentru câteva zile", a adăugat Alex.

„Neștiind când îți vei putea relua o viață normală... Te simți presat să faci asta [să te vaccinezi]", a spus Alex. „Aș fi putut să mai aștept încă doi ani, iar apoi poate aș fi putut să-mi văd copiii după patru sau cinci ani, dacă ar fi eliminat vreodată restricțiile. Dar nu exista pe atunci nicio garanție în acest sens", a adăugat el. Așa că și-a suflecat mânecile pentru prima doză a vaccinului Pfizer-BioNTech COVID-19 în martie 2021, în așteptarea ridicării restricțiilor din Canada în Caraibe.

Iar programarea a venit și a trecut fără nicio problemă: „După prima injecție, am avut doar un pic de durere în braț. Nu am făcut mare caz din asta", a spus el.  Dar când Alex a făcut a doua serie de vaccinuri necesare pentru statutul de vaccinat complet în mai 2021, chiar înainte de a pleca într-o călătorie în Olanda, la scurt timp după ce au ajuns, a început imediat să observe că ceva nu era în regulă. Palpitațiile inimii și respirația îngreunată au fost primele probleme pe care le-a simțit: „La două-trei zile după ce am ajuns în Olanda, am făcut prima noastră plimbare. Ne-am luat câinii... și a trebuit să îi spun soției mele să o ia mai încet, pentru că nu mai aveam aer", a spus el.

Alex a explicat că problema a fost excepțional de proeminentă pentru el, deoarece, ca parte a rutinei sale de exerciții fizice, îi plăcea să parcurgă traseul de drumeție Hooiberg din Aruba, care presupune o urcare de 2.500 de trepte pe o scară de beton până în vârful Muntelui Hooiberg, un traseu pe care îl stăpânea de mult timp.

La început, nu m-am gândit prea mult la asta, dar apoi [simptomele] au devenit constante", a adăugat el. Când palpitațiile și problemele de respirație nu s-au diminuat, medicii lui Alex din Olanda l-au trimis la un EKG. Dar când testul a ieșit curat, i s-a spus că ceea ce simțea era de natură psihologică și că, probabil, era legat doar de stres.

„Așa că am trăit cu asta timp de aproape șase luni. M-am întors în Aruba, am mai fost la doctor acolo de câteva ori din cauza problemelor, același scenariu", a adăugat el. Alex a fost norocos în sensul că, în timpul primei călătorii, a putut să viziteze Canada pentru a-și vizita familia în august 2021, înainte de a se întoarce în Aruba în decembrie.

Planul de atunci era să viziteze din nou Canada în aprilie 2022. În cele din urmă, Canada a impus pașapoartele de vaccinare ca o condiție de intrare la sfârșitul lunii octombrie a anului 2021. Astfel, atunci când Alex și soția sa s-au întors în Caraibe, au văzut cum țări precum Franța au început să solicite  rapelul pentru a menține statutul de vaccinat complet, așa că au decis că, dacă dorea să continue să călătorească pe măsură ce situația pandemică evolua, trebuia să o facă din nou.

Astfel, în martie 2022, Alex și-a făcut programarea pentru vaccinul de rapel Pfizer chiar înainte de a pleca din Aruba pentru o altă călătorie de 6 săptămâni în Olanda, ca parte a unui itinerar care se încheia în Canada. Dar, după ce a ajuns în Olanda, atunci viața lui Alex s-a schimbat: „În loc să ajung în Canada, am ajuns la terapie intensivă la Spitalul Universitar din Groningen", a declarat el. El a declarat pentru Vision Times că la doar câteva zile după rapel a devenit incapabil să stea întins „fără să gâfâie și abia dacă mai putea să meargă 6 metri".

De asemenea, Alex a început să ia în greutate- 30 de kilograme, ceea ce medicii au descoperit mai târziu că a fost cauzat de retenția de apă. Pe măsură ce simptomele sale au persistat și s-au agravat pe toată durata vacanței în Olanda, Alex a continuat să viziteze medicii locali de aproximativ două ori pe săptămână: „Toți au spus același lucru. Știi, mergeam de două, trei ori pe săptămână la doctor, iar ei spuneau: „Nu, nu... O să îți facem o programare la un psiholog".". Când suferința sa a escaladat, Alex s-a aflat într-o ambulanță în drum spre un spital din Harderwijk, unde și-a pierdut cunoștința. Când s-a trezit, s-a aflat într-un spital de specialitate din Groningen, sub îngrijirea unui cardiolog.

„Nu mă așteptam să supraviețuiesc când am ajuns la spital miercuri seara. M-am trezit joi dimineața, dar miercuri seară a sunat familia pentru a-și lua rămas bun, pentru că nu se așteptau ca eu să trec peste noaptea aceea.  Alex a relatat prima conversație cu medicul: „Și el a spus: „Oh, sunteți foarte bolnav, domnule. De cât timp sunteți bolnav de inimă?”. Iar eu am întrebat: „De inimă? Ce vorbiți?”

S-a dovedit că retenția de apă și accelerarea simptomelor lui Alex păreau să fie legate de insuficiența renală și hepatică. Funcțiile sale renale fuseseră reduse la doar 8 la sută din capacitatea lor normală. Dar când medicii nu au putut găsi o cauză directă, au început să caute blocaje cardiace și arteriale. Și au făcut o descoperire șocantă: Nu existau blocaje. În schimb, Alex suferea de un caz de inflamație cardiacă atât de severă încât valva sa aortică se calcifiase complet.

El a spus că medicii au descris gradul de calcifiere ca fiind unul „asociat în mod normal cu faptul că are probleme cardiace majore de ani de zile". În cele din urmă, Alex a fost supus la două operații de urgență. În prima, un chirurg cardiolog a încercat să înlocuiască valva aortică. Dar când procedura nu a reușit, singura modalitate de a-i salva viața a fost instalarea unui dispozitiv de asistență ventriculară stângă (LVAD), care acum îi ține locul inimii pentru a transporta sângele în tot corpul.

Alex se află acum pe lista de așteptare pentru un transplant de inimă. Între timp, el trebuie să poarte cu el aparatul LVAD, care este conectat la inima sa deteriorată printr-un tub care trece prin stomac: „Inima mea practic stă pe loc. Partea mea stângă nu funcționează deloc și acolo este pompa care face treaba", a spus el. El ne-a spus că, deși în dosarul său medical oficial se notează că, după „al doilea vaccin COVID, a avut un ritm cardiac mai ridicat și a început să respire greu" și că, după ce „...a primit rapelul și a avut imediat o toleranță scăzută la efort și palpitații neregulate", medicii nu au asociat oficial cazul său ca fiind o reacție adversă la vaccin.

De asemenea, chirurgul i-a spus lui Alex că cazul său a fost remarcabil pentru că calcifierea a fost atât de extremă, iar el nu avea antecedente de boli de inimă: „A vrut să cerceteze. A vrut să verifice totul la început, pentru că nu are sens ca inima ta să fie dintr-o dată bolnavă, că nu ai fost foarte bolnav ani și ani și ani și ani", ne-a spus Alex. Până când inima lui nu a cedat, Alex nu făcuse legătura între simptome și momentul în care a fost vaccinat: „Apoi am început să pun cap la cap intervalul de timp.”

Alex spune că starea de sănătate bună pe care o avea anterior s-a transformat într-o binecuvântare majoră: „Pentru că sănătatea mea a fost foarte bună, pot cel puțin să merg, și să parcurg anumite distanțe. Majoritatea oamenilor care au această afecțiune pot traversa sufrageria și merge la baie, dar este greu. Este foarte limitat ceea ce pot face. Depinde foarte mult de individ."

Dosarul său medical notează că, deși este „capabil să meargă aproximativ 10.000 de pași pe zi", efortul este mare. De asemenea, medicul a notat că Alex „face și ciclism la un nivel scăzut", dar „își pierde continuu respirația". Alex ne-a spus: „Chiar și mersul regulat cu bicicleta este dificil. Pot merge pe bicicletă, o bicicletă obișnuită, dar este foarte obositor. În timp ce, înainte, făcam ciclism, mergeam cu 30, 35 de kilometri pe oră; nu era nimic."

În ciuda gravității necazului, Alex este optimist că va face un transplant de inimă și că va putea să își recapete viața normală. Dar între timp, el trebuie să rămână în permanență la câțiva kilometri de spitalul din Olanda, în cazul în care primește un apel. Timpul de așteptare este estimat la o medie de trei ani. Alex spune că, în timpul așteptării, deși a vrut să înceapă să lucreze în Olanda, a întâmpinat dificultăți, deoarece „nimeni nu vrea să te angajeze pentru că ești cu risc".

„Dar eu vreau să lucrez. Nu am de gând să stau acasă și simt că pot măcar să fac ceva și să nu stau degeaba așteptând o inimă nouă pentru un transplant. Pur și simplu nu sunt genul de persoană", a adăugat el. Cu toate că această încercare a produs dificultăți financiare semnificative pentru el și pentru familie, Alex spune că guvernul olandez nu a fost de ajutor în ceea ce privește ajutorul financiar sau despăgubirile, îndrumându-l doar să contacteze asistența juridică. „Am vorbit cu Camera Comunelor olandeză, una dintre comisiile care ar trebui să se ocupe de acest lucru", a spus el. „Ei te roagă să le scrii, pentru a putea pune problema pe ordinea de zi, ceea ce am făcut și eu. Încă nu am primit răspuns de la ei. Pentru că, în mod clar, nu există niciun proces pentru a depune cereri pentru persoanele care se află în situația mea."

Un „ghid al experților" publicat de firma internațională de avocatură CMS pe site-ul său web afirmă că în prezent nu există un cadru legislativ pentru victimele vaccinului COVID sau ale altor reacții adverse la vaccinuri în Țările de Jos. Cei care suferă sunt acoperiți doar de codul juridic general al țării și de jurisprudență și ar trebui să intenteze un proces civil și să suporte costurile asociate, durata procedurilor și riscul de a fi învinși. CMS notează: „Astfel de proceduri au avut loc rareori, dacă nu chiar niciodată, în Țările de Jos, așa că nu este încă clar cât de mult succes ar avea", conchide sursa citată.