România a devenit, în premieră istorică, importator net de bușteni, pe fondul unor modificări legislative importante, dar și al unor scumpiri agresive a masei lemnoase.
 
Anul 2017 a fost extrem de agitat pentru sectorul forestier, pe fondul unor modificări legislative importante, dar și al unor scumpiri agresive a masei lemnoase, România devenind - în premieră istorică - importator net de bușteni, scrie Mediafax.

Masa lemnoasă licitată de Romsilva a fost adjutecată la prețuri cu 43% mai mari, în special la fag, cererea fiind extrem de intensă. „Prețul mediu de pornire a fost de 180,26 lei pe metru cub, iar prețul mediu de adjudecare a fost cu 43% mai mare, adică 258,75 lei pe metru cub. În medie, metrul cub de rășinoase a fost adjudecat cu 317,05 lei, metrul cub de fag cu 238,5 lei, iar metrul cub de stejar cu 388,06 lei, creșterile de prețuri, în urma licitațiilor publice, fiind de 52% la rășinoase, 43% la stejar și 41% la fag”, a anunțat recent Romsilva.

Regia Națională a Pădurilor are, pentru 2018, un program de recoltare de 9,98 milioane de metri cubi. Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare fond forestier aflat în proprietatea publică a statului - aproximativ 47% din totalul fondului forestier național.

Dacă pentru Romsilva și ceilalți proprietari de păduri scumpirea masei lemnoase este un succes, pentru procesatori, producătorii de mobilă și ceilalți operatori din industria lemnului a fost un dezastru.

„Efectul modificării Codului Silvic în iunie 2017 este o adevărată criză economică în industria lemnului și agravarea crizei lemnului de foc. La licitațiile principale organizate de către Romsilva pentru producția anului 2018, pe fondul unei oferte reduse cu 30%, creșterile de prețuri rezultate din licitații sunt dezastruoase: se ajunge la 317 lei/mc preț mediu de adjudecare la rășinoase și la 258 de lei/mc preț mediu național”, au arătat, recent, reprezentanții industriei lemnului, reuniți în Asociația Fordaq. Potrivit asociației, creșterea prețurilor resursei de masa lemnoasă 2011-2017 a fost de 250%, iar creșterea 2011-2018 se va apropia de 400%. „Practic, a fost ignorată de către autorități o legitate economică simplă: scăderea ofertei conduce la creșterea prețurilor, atât pentru industrie, cât și pentru populație”, a menționat asociația.

S-a ajuns, astfel, la situația că masa lemnoasă din pădurile noastre este mai scumpă decât cea adusă din import, care înglobează și cheltuielile cu transportul. „România a devenit din exportator de buștean, importator ne de buștean. Exportăm pe an cca. 0,3 milioane mc și importăm pe an peste 2 milioane mc”, a arătat fostul ministru al Apelor și Pădurilor, Doina Pană, în raportul de activitate pe care l-a anexat cererii de demisie.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews