ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România a devenit, în premieră istorică, importator net de bușteni, pe fondul unor modificări legislative importante, dar și al unor scumpiri agresive a masei lemnoase.
 
Anul 2017 a fost extrem de agitat pentru sectorul forestier, pe fondul unor modificări legislative importante, dar și al unor scumpiri agresive a masei lemnoase, România devenind - în premieră istorică - importator net de bușteni, scrie Mediafax.

Masa lemnoasă licitată de Romsilva a fost adjutecată la prețuri cu 43% mai mari, în special la fag, cererea fiind extrem de intensă. „Prețul mediu de pornire a fost de 180,26 lei pe metru cub, iar prețul mediu de adjudecare a fost cu 43% mai mare, adică 258,75 lei pe metru cub. În medie, metrul cub de rășinoase a fost adjudecat cu 317,05 lei, metrul cub de fag cu 238,5 lei, iar metrul cub de stejar cu 388,06 lei, creșterile de prețuri, în urma licitațiilor publice, fiind de 52% la rășinoase, 43% la stejar și 41% la fag”, a anunțat recent Romsilva.

Regia Națională a Pădurilor are, pentru 2018, un program de recoltare de 9,98 milioane de metri cubi. Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare fond forestier aflat în proprietatea publică a statului - aproximativ 47% din totalul fondului forestier național.

Dacă pentru Romsilva și ceilalți proprietari de păduri scumpirea masei lemnoase este un succes, pentru procesatori, producătorii de mobilă și ceilalți operatori din industria lemnului a fost un dezastru.

„Efectul modificării Codului Silvic în iunie 2017 este o adevărată criză economică în industria lemnului și agravarea crizei lemnului de foc. La licitațiile principale organizate de către Romsilva pentru producția anului 2018, pe fondul unei oferte reduse cu 30%, creșterile de prețuri rezultate din licitații sunt dezastruoase: se ajunge la 317 lei/mc preț mediu de adjudecare la rășinoase și la 258 de lei/mc preț mediu național”, au arătat, recent, reprezentanții industriei lemnului, reuniți în Asociația Fordaq. Potrivit asociației, creșterea prețurilor resursei de masa lemnoasă 2011-2017 a fost de 250%, iar creșterea 2011-2018 se va apropia de 400%. „Practic, a fost ignorată de către autorități o legitate economică simplă: scăderea ofertei conduce la creșterea prețurilor, atât pentru industrie, cât și pentru populație”, a menționat asociația.

S-a ajuns, astfel, la situația că masa lemnoasă din pădurile noastre este mai scumpă decât cea adusă din import, care înglobează și cheltuielile cu transportul. „România a devenit din exportator de buștean, importator ne de buștean. Exportăm pe an cca. 0,3 milioane mc și importăm pe an peste 2 milioane mc”, a arătat fostul ministru al Apelor și Pădurilor, Doina Pană, în raportul de activitate pe care l-a anexat cererii de demisie.