ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Cu ocazia Centenarului Unirii, Banca Națională a României a introdus în circuitul numismatic o bancnotă cu valoarea nominală de 100 de lei, reprezentând pe Regele Ferdinand și Regina Maria, Suveranii Marii Uniri, cu ocazia centenarului acestui eveniment, potrivit Casei Regale a României.
Bancnota are fundalul albastru specific celor obișnuite de 100 de lei, și aceeași dimensiune, dar altă imagistică.
 
Pe lângă portretele Suveranilor, se mai pot observa o imagine de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia (pre avers), cât și intrarea în București a Regelui Ferdinand, la 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, într-o imagine de epocă, pe fundal tricolor.

Bancnota, pusă în circulație prin sucursalele Băncii Naționale a României, reprezintă o premieră multiplă:
     
-  este prima bancnotă de după 1947 reprezentând un Suveran al României;

- este prima bancnotă românească reprezentând o femeie anume (au mai existat doar alegorii și portrete generale feminine);
- este prima bancnotă numismatică românească a secolului XXI (ultima a fost bancnota de 2000 lei vechi, emisă în 1999, cu ocazia Eclipsei de soare).

Bancnota este emisă în 10.000 de exemplare (100 lei x 100 ani) și marchează un punct de cotitură în istoria numismatică românească, prin însemnătatea premierelor menționate mai sus

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews