ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul European a cerut joi ca dreptul la avort să fie înscris în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, ca răspuns de tip bolșevic la decizia Pro Viață a Curții Supreme a Statelor Unite.

Reuniți în sesiune plenară la Strasbourg, eurodeputații au adoptat, cu 324 voturi pentru, 155 împotrivă și 38 abțineri, o rezoluție ce afirmă că „orice persoană are dreptul să beneficieze de un avort sigur și legal”, și au cerut Consiliului UE să înscrie acest drept în Carta drepturilor fundamentale, scrie Florin Pușcaș la ȘtiripeSurse.

Printre cei 324 de eurodeputați care au votat „pentru” s-au aflat aproape toți reprezentanții României în Parlamentul European. Excepție au făcut doar Traian Băsescu (PMP), Eugen Tomac (PMP), Mircea Hava (PNL), Vasile Blaga (PNL) și Loránt Vincze (UDMR).

Rezoluția a avut drept principal inițiator grupul Partidului Socialiștilor Europeni (PES), în frunte fiind inclusiv liderul de grup, Garcia Perez Iratxe. Însă socialiștii, al doilea grup ca mărime din Parlamentul European, au avut co-inițiatori comuniștii din Renew Europe, Grupul Verzilor și Grupul The Left (Stânga).

Eurodeputații români din PES, adică social-democrații, au votat în bloc „pentru”. Astfel, pe listă sunt Rovana Plumb, Victor Negrescu, Carmen Avram, Dragoș Benea, Tudor Ciuhodaru și Maria Grapini.

Tot „pentru” au fost cei din Renew Europe, adică USR-iștii și cei din REPER, cum ar fi Dacian Cioloș, Dragoș Pîslaru, Dragoș Tudorache, Ramona Strugariu, Nicolae Ștefănuță, Vlad Gheorghe și Vlad Botoș.

Inclusiv unii liberali, care fac parte din PPE – grup care nu a fost printre inițiatori, dar nici n-a avut indicație de a se opune, au votat „pentru”, iar aici îi regăsim pe Dan Motreanu, Siegfried Mureșan, Cristian Bușoi și Vlad Nistor.

S-a abținut Marian Jean Marinescu (PNL), în timp ce mai mulți aleși au lipsit de la vot, cum ar fi Rareș Bogdan (PNL), Gheorghe Falcă (PNL), Mihai Tudose (PSD) și Dan Nica (PSD).

„Pe lângă aspectele tehnice, noi considerăm că adoptarea cu largă majoritate (324 de voturi la 155, cu 38 de eurodeputați absenți din lașitate – pentru a nu fi obligați să voteze pe un subiect extrem de diviziv) a rezoluției radical pro-avort marchează finalul iluziilor pentru aripa așa-zis „reformistă și conservatoare” a politicii pan-europene.”, scrie Pro Vita București într-un comentariu publicat azi de ActiveNews în care se remarcă și faptul că „PPE-ul de azi ar fi stârnit invidia Socialiștilor acum 20 de ani”.

Articolul introdus prevede un așa-zis „Drept la avort”. „Orice persoană are dreptul la avort legal și în condiții de siguranță”, este articolul 7A propus spre completarea documentului UE.

Șefii de stat și de guvern din UE ar trebui să fie de acord, în unanimitate, cu prevederile rezoluției, pentru a putea fi operată modificarea Cartei. Însă mai multe state se opun și nici nu vor o asemenea discuție. Printre acestea sunt Polonia, Ungaria și Slovacia.

Lista cu voturile eurodeputaților este AICI