ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Despre monumente se spune că sunt o încremenire în timp, mărturie a trecutului eroic al unui neam. Nu asta au crezut cei care au vandalizat un monument ridicat în memoria ostașilor români căzuți la datorie, în vara anului 1917, pentru apărarea gliei străbune.


Monumentul care poartă numele Reginei Maria și a fost închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial a fost vandalizat în noaptea de 3 spre 4 iunie. Coroanele depuse cu ocazia Zilei Eroilor, de Înălțare au fost incendiate de persoane rămase, deocamdată, necunoscute.

Atât de adânc s-a impregnat funinginea în marmură, încât specialiștii consideră imposibilă recuperarea monumentului în totalitate, scrie ziarbacau.ro.

 „Fac un apel la toți cei care au detalii despre autorii acestui act de vandalism, sa le ofere organelor de ordine, pentru ca aceștia să fie prinși și deferiți justiției.Personal, mă voi asigura că în cel mai scurt timp monumentul va fi readus la starea inițială, iar în Consiliul Local voi promova un proiect de monitorizare video a cât mai multor zone din Onești, deoarece oneștenii merită un oraș curat, prosper și fără acte de vandalism”, spune Nicolae Gnatiuc primarul Oneștiului.


Tragedia din „URAGANUL DE FOC”
 
Jertfa eroilor români din Primul Război Mondial ce a făcut posibilă Marea Unire din 1918 este cinstită de marile monumente ridicate pe locurile celebrelor bătălii: Mărășești, Mărăști sau Oituz.  

„Mai puțin evocată este zona Cireșoaia – Coșna unde 12 mii de ostași români au fost înghițiți atunci de „uraganul de foc" dezlănțuit de trupele germane. Când bubuitul tunurilor în jurul munților a amuțit, pe locul brăzdat de tranșee a răsărit, îndurerată, o pădure de cruci de mesteacăn ce vegheau la căpătâiul celor căzuți. 2.500 de eroi români sunt ingropați pe dealul Cireșoaiei.

Doar câteva cruci din piatră amintesc astăzi de eroismul și sacrificiul lor în aceste locuri. Una dintre ele aduce referire la cele trei vizite ale Reginei Maria pe linia frontului de pe vârful Cireșoaia din anii 1917 și 1918. Locul se numește „Masa Reginei” deoarece, in ultima sa vizită, Majestatea Sa a cinat alături de soldații români.

Prima vizită a Reginei Maria pe Cireșoaia s-a întâmplat în toamna anului 1917. Gheorghe I. Brătianu relata în „Cuvinte către români”:  „Regina Maria a sosit fără veste în pădurile Cireșoaiei și a stăruit să pășească până în șanțurile cele mai îndepărtate ale noastre”. Mai târziu, în memoriile sale, evocând această vizită din toamna anului 1917, Regina Maria remarca: ,,A fost o plăcere să văd uimirea încântată a soldaților când mă zăriră… Această vizită făcută soldaților mei, a fost o mare învățătură pentru mine, iar pentru ei o bucurie aproape cucernică”.
In primăvara anului 1918, Regina Maria însoțită de regele Ferdinand revine la Cireșoaia. „Sus, pe Ciresoaia, mormintele părăsite ale soldaților căzuți în luptă au fost plivite și însemnate cu cruci albe de mesteacăn.” notează Regina. Despre aceste cruci surprindea emoționant de frumos mai târziu scriitorul Teodor Săndulescu: „Crucile de mesteacăn au putrezit, s-au rupt, au căzut (…) Mi-a rămas în firea mea, ca iarna, mai ales când ninge, să privesc spre vârfurile Cireșoaiei, acolo unde crucile de mesteacăn au căzut. Au rămas, cum spun versurile, numai sfinții de sub ele…", scrie blogul www.ciresoaia.ro.