ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Salariații din serviciile de Ambulanță demarează, începând de marți, un protest pe termen nelimitat, iar mașinile operative vor purta mesajul „Protest național”. Tot marți, sindicaliștii organizează o acțiune de protest în Capitală, fiind așteptați peste o mie de sindicaliști la MAI, DSU și Guvernul României, potrivit știripesurse.
 
Sindicaliștii au acuzat „sabotarea Serviciilor Publice de Ambulanță (...) prin neimplicare în cursul anului privind încheierea Contractului subsecvent pe anul 2022 din Acordul-Cadru pe anii 2018-2022. Acest fapt a dus la pierderea a unui număr de aproximativ 400 de ambulanțe Tip B 4x4 și 4x2 pentru echipaj medical de urgență și a celor aproximativ 100 de ambulanțe Tip C pentru echipaj medical de urgență cu medic, în condițiile în care, Serviciile Publice de Ambulanță se confruntă cu o mare lipsă de autosanitare, iar din numărul de autosanitare din Serviciilor Publice de Ambulanță, doar 25% îndeplinesc condițiile tehnice legale”. 

Un miting cu peste o mie de protestatari va fi organizat marți de către Blocul Național Sindical. Împreună cu Federația Națională Sindicală ”Ambulanța” din România (FNSAR) reprezintă în fapt întregul serviciu public de Ambulanțe. 

 Redăm mai jos, conform sursei citate, programul acestora:

  • De la ora 10.00 – 12.00 în Piața Revoluției va avea loc pichetarea Ministerului Afacerilor Interne / sediul Departamentului pentru Situații de Urgență.
  • De la ora 12.00 – 12.30 va avea loc marșul sindical, din locația Piața Revoluției în Piața Victoriei
  • De la ora 12.30 – 14.00 va avea loc pichetarea Guvernului României din Piața Victoriei.

”În cazul în care Premierul României convoacă conducerea Blocului Național Sindical și FNSAR la discuții, iar, în final, având un răspuns pozitiv la revendicările protestatarilor se va renunța la marșul sindical și pichetarea Guvernului. Menționăm că protestatarii care vor participa la protest sunt din timpul liber, iar prezența lor la București nu afectează negativ capacitatea de intervenție a Serviciilor Publice de Ambulanță”, au mai transmis sindicaliștii.
 
Ca rispostă la protestul sindicaliștilor, Raed Arafat i-a acuzat pe canalele sale de știri de inducere în eroare a populației și de dezinformare. Acesta a declarat următoarele: 

 „Dacă am face o comparație între perioada 2018-2022, când IGSU a fost desemnat prin lege să fie unitatea care achiziționează centralizat Ambulanțele și pentru serviciile de ambulanță și pentru SMURD, comparativ cu perioada 2010-2015, când achiziția s-a făcut la Ministerul Sănătății și pentru SMURD și pentru Ambulanță, (...) vedem că după preluarea IGSU numărul ambulanțelor livrate este de 2,4 ori mai mare decât numărul ambulanțelor livrate de Ministerul Sănătății în perioada egale, adică 2010-2015, vorbim de 5 ani, 2018-2022, vorbim de fapt de 4 ani, iar IGSU a livrat de fapt cu 238% mai multe ambulanțe serviciilor de ambulanță. Să spunem că au fost serviciile de ambulanță sabotate și că nu au primit ambulanțe este cel puțin un lucru denigrator și fals".