ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În predica sa de duminică, 16 ianuarie, P.S. Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului s-a adresat credincioșilor veniți în număr mare la Catedrala din Giurgiu pentru a asculta pericopa evanghelică despre vindecarea celor 10 leproși. Ierarhul a făcut referiri și la criza actuală de sănătate și la modul cum au ales diriguitorii să o administreze. Episcopul nu a încetat să repete avertismentul că „singura salvare pentru țară este creșterea copiilor în credință”.

El s-a referit pe larg la incompetența politicienilor, la sistemul de sănătate plin de rateuri, la bisericile închise cu forța sub pretextul pandemiei, la parlamentarii giurgiuvenii, la sistemul de învățământ și poliție, la toți acești factori decizionali care ar fi prea puțin interesați, în opinia sa, de români și de viața acestora. Ierarhul este în special mâhnit de pretenția statului secular de a reglementa în interiorul Bisericii, intervenind până și în sacramentul central al acesteia, ignorând total autonomia cultelor, garantată de Constituție.

„Am trăit o perioadă foarte grea în acești 2 ani de zile, în care, autoritățile statului și autoritățile sanitare au intrat în misterul acesta al Bisericii, încercând să ne arate nouă care este orânduirea împărtășirii credincioșilor, să ne arate nouă măsurile de igienă și precauție, ba chiar recomandându-ne să împărtășim credincioșii cu mai multe lingurițe de plastic. Lucrul acesa a fost una dintre nebuniile acestei lumi”, a afirmat PS Ambrozie, citat de Giurgiu-Tribune.ro. VIDEO mai jos.

„Credincioșii au ajuns să se îndoiască de ceea ce are Biserica mai sfânt și mai mântuitor: de trupul și sângele Domnului”.

„Și-au început să vină fel și fel de oameni care n-aveau nicio treabă cu viața Bisericii, care nu erau îmbisericiți, care nu erau nici botezați și au început să ne spună: lingurițe de plastic, preotul sa facă așa, iar unii teologi și clerici, din nefericire, luați de val, au ajuns să împărtășească fără atingere: le turnau din linguriță și din Sfântul Potir, ca să nu-i atingă.

Vedeți unde poate să ajungă o gândire secularizată?

Am asistat la un abuz din partea autorităților statului, care ne-au închis bisericile, care au obligat preoții să slujească doar în spații deschise, care au panicat lumea și, încet-încet, toate aceste lucruri au ieșit la iveală.

(…) De ce nu s-au găsit medicamente în farmacii, în spital, de ce medicamente care au fost cumpărate cu bani mulți (monoclonalii de care se tot vorbește) au fost uitate în depozite?

Cine va plăti pentru erorile statului, pentru greșelile lui, care mai rău decât în perioada comunistă au încercat să pună Biserica pe coji de nucă, așa cum erau pedepsiți copiii altădată?

Cine va plăti, vreodată, lipsa de implicare a autorităților statului, plătite din bani publici, ca să vegheze la sănătatea populației?

Cine va plăti, vreodată, pentru faptul că sistemul de sănătate românesc este la pământ?

Când un șef de stat îți spune că sistemul de sănătate a eșuat, înseamnă că el este vinovatul pentru eșuarea în toate domeniile. Da, el și Greta cu trotineta, ei ne spun că se încălzește planeta de la flatulațiile vacilor, de la noxe, etc, dar toți greii pământului merg cu avioane personale și încălzesc planeta, iar românul, săracul stă în frig și în foamete pentru niște nenorociți de guvernanți, care nu au frică de Dumnezeu și dragoste față de semeni!

Cine repară greșelile din societate?

Ni se bagă călușul în gură pentru că vedem faptul că nimeni nu a făcut nimic ca să îi protejeze pe români.

Cine plătește lipsa aceasta de profesionalism și de neîmplicare?

Avem aproape 500 de parlamentari. Unul nu vine în colegiile unde a fost ales, să îi întrebe pe oameni: Vă e frig?, Vă e foame?, Ce aveți nevoie în urbea voastră? Nu mai gândesc limpede și atunci, de ce să tăcem?

Să-i întrebați pe parlamentari: „Ce-ați făcut, oameni buni, pentru urbe, pentru noi, giurgiuvenii, ce-ați făcut?”

Ce faceți pentru copii?

Ați închis școlile și le-ați dat kituri care nu se pot folosi și al căror rezultat nu e relevant, luate de la cămătari care au câștigat licitațiile?

Ce au făcut pentru noi, că am ajuns mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu să stăm în frig și în foame pentru niște oameni de nimic?”, a întrebat episcopul în predica sa mustrătoare la adresa inclusiv a celor care și-au permis să declanșeze anchetarea sa pentru simplul motiv că s-a exprimat liber.
 
 
Citiți continuarea în Giurgiu-Tribune.ro. Urmăriți întreaga predică a P.S. Ambrozie în filmarea de mai jos. VIDEO: